Mainos

Tutkija: Venäjän toimilla tuskin ratkaisevaa merkitystä Syyriassa

Venäjällä ei ole tällä hetkellä Syyriassa sellaista sotilaallista voimaa, joka muuttaisi ratkaisevasti sodan asetelmaa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

Eikä Isis edes ole kukistettavissa pelkästään sotilaallisin toimin, tutkija muistuttaa.  

Mühlbergerin mukaan Venäjän aktivoituminen liittyy Syyrian sijasta haluun pönkittää Venäjän omaa asemaa, joka on kärsinyt Ukrainan kriisin takia. Venäjä käyttää hyväksi kansainvälisen politiikan mustavalkoista asetelmaa, jossa kaikkien äärijärjestö Isisin vastustajien katsotaan olevan oikeassa leirissä.

– Venäjä yrittää kääntää huomion pois roolistaan Ukrainassa, Mühlberger sanoo.    

Hänen mukaansa nyt on olemassa vaara, että yksinkertaistettu kuva Syyrian sodasta hallituksen ja "terroristien" välisenä konfliktina vahvistuu. Samalla vahvistuu myös presidentti Bashar al-Assadin asema ja mahdollinen neuvotteluratkaisu karkaa yhä kauemmas.  

"Venäjälle nostettava hattua"

Kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää merkittävänä käänteenä sitä, ettei Yhdysvallat voi enää kieltää olevansa jonkinlaisessa sotilaallisessa yhteistyössä Venäjän kanssa Syyriassa.

– Se on kylmää mekaniikkaa: kaksi lentokonetta ei oikein voi operoida samalla alueella yhtä aikaa tietämättä toisistaan, Paronen selvittää.  

Mühlberger arvioi, että yhteistyö pidetään kuitenkin mahdollisimman etäisenä, eivätkä länsimaat aio ryhtyä esimerkiksi jakamaan tiedustelutietoaan Venäjän kanssa.

Parosen mukaan Venäjän sotilasdiplomaattiselle strategiselle suunnittelulle "on pakko nostaa hattua".

– He ovat pystyneet verrattain pienellä joukkojen maahantuonnilla (Syyriaan) kiristämään omien etujensa mukaista toimintaa kansainväliseltä yhteisöltä ja erityisesti Yhdysvalloilta, Paronen sanoo.  

Myös Paronen uskoo, että syyt Venäjän aktivoitumiselle Syyriassa löytyvät enemmän Moskovan omista intresseistä kuin al-Assadin joukkojen ahdingosta taistelukentällä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.