Tutkija varoittaa: Islannissa voinut alkaa satojen vuosien aktiivinen tulivuorikausi

Tulivuorenpurkauksen laajuus yllätti Islannissa 9:42
Videolla Nikkola kertoo tarkemmin siitä, miten rakopurkaukset eroavat perinteisistä tulivuorista ja miksi arviot purkauksen alusta menivät mönkään.

Islannissa voidaan joutua elämään tulivuorenpurkauksien kanssa pitkään, arvioi tutkija Paavo Nikkola Geologian tutkimuskeskuksessa.

Hänen mukaansa historiasta tiedetään, että Reykjanesin niemimaalla on koettu vulkaanisen hiljaiselon kausia ja vulkaanisesti hyvin aktiivisia kausia, jolloin tulivuorenpurkauksia on paljon.

– Nyt näyttää, että elämme tällaista aktiivista kautta, joka voi pysyä päällä satoja vuosia., Nikkola arvioi.

– On oletettavaa, että täällä Reykjanesin niemimaalla, Reykjavikin ja Grundvikin lähistöllä on tulivuorenpurkauksia pitkään. Ehkä aina muutamia vuosia on välillä, ja sitten taas jotain yllättävää tapahtuu, hän sanoo.

Purkaus saattaa vaihdella paikkaa arvaamattomasti

Nyt voimakkaana alkaneen purkauksen laantuminen edustaa tyypillistä rakopurkausta. Hän kuitenkin kertoo, että nykyinen purkaus voi hyvin jatkua samalla voimalla kuukausia.

Purkauksen kestoa on kuitenkin vaikea ennustaa.

Erityisen arvaamattomia tällaisista rakopurkauksista tekee Nikkolan mukaan kuitenkin se, että rakopurkauksille on tyypillistä, että purkauspaikat siirtyvät ja vaihtavat paikkaa niin, että yksi sammuu ja toinen avautuu muualla.

Videolla Nikkola kertoo tarkemmin siitä, miten rakopurkaukset eroavat perinteisistä tulivuorista ja miksi arviot purkauksen alusta menivät mönkään.

Lue myös:

    Uusimmat