Tutkija: Työmarkkinatuki tuplattava

Työmarkkinatuen ja työttömyysturvan peruspäivärahan tasoa pitäisi nostaa vähintään kaksinkertaiseksi, vaatii Kelan johtava tutkija Yrjö Mattila.

Tutkimusprofessori Heikki Hiilamo Kelasta arvioi, että Mattilan vaatimus oli pitkän aikavälin tavoite.

– Onhan kyllä niin, että perusturva jää jatkuvasti jälkeen yleisestä ansiokehityksestä ja siihen on tehtävä tarkistuksia. Mutta jos yksittäin kaksinkertaistettaisiin perusturva, niin se aiheuttaisi kyllä kannustinongelmia, Hiilamo toteaa.

Yrjö Mattila kaksinkertaistaisi työmarkkinatuen lisäksi myös työttömyysturvan peruspäivärahan. Hän nostaisi myös toimeentulotukea.

– Meillä on ihmisiä keskuudessamme, joilla on vaikeuksia maksaa laskuja, vaikeuksia ostaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Heillä voi olla jopa nälkä, sen takia kun tulot ovat liian pienet, Mattila sanoo.

Työmarkkinatuki on arvoltaan verojen jälkeen (22%) noin 550 euroa. Peruspäiväraha hieman vähemmän.

– Kun puhutaan työttömyydestä, niin ensisijaisesti paras olisi saada työtä. Sosiaaliturva on aina toissijainen tuki, ensisijainen olisi se, että on työtä, Hiilamo painottaa.

Tänään julkaistu Kelan kirja "Toimeentuloturvan verkkoa kokemassa" kertoi karua kieltä työmarkkinatuen avulla elävistä. Hiilamo myöntää, että aina ei kaikki Kelan apu löydä kohteeseen, koska Kelan tukiverkostot ovat monimutkaisia

– Yksinkertaisesti meidän pitää yksinkertaistaa. Järjestelmä on toivottoman monimutkainen. Sitä on yritetty yksinkertaistaa, mutta usein on käynyt niin, että se on lopulta muuttunut monimutkaisemmaksi. Tietotekniikka on olemassa, mutta päätökset vielä puuttuvat, Hiilamo pohtii.

Kelan tutkimusosaston mukaan perusturva on jäänyt pahasti yleisistä elinkustannuksista jälkeen. Arjessa tämä näkyy muun muassa niin, että yli viidenneksessä työmarkkinatukiperheistä eletään ajoittain nälässä.

Sadattuhannet perusturvan varassa

Työmarkkinatuella elävien määrä on noussut vuoden takaisesta tammikuusta 13,6 prosenttia. Heitä on tällä hetkellä vajaa 217 000 ihmistä. Tähän kun lisätään muu perusturvan varassa sinnittelevien joukko, luku nousee miltei 400 000 henkilön isommalle puolelle.

Kun ynnätään mukaan vielä kotihoidontuki, jonka perusturvan alaisuudesta kiistellään, niin määrä yltää yli puoleen miljoonaan - 524 500 tuensaajaan.

Perusturvan piiriin lasketaan työmarkkinatuen ja työttömyysturvan peruspäivärahan lisäksi vähimmäismääräiset vanhempainpäivärahat (sisältäen äitiys- ja isyysrahat) ja vähimmäismääräiset sairauspäivärahat ja täyden kansaneläkkeen saajat.

Katso Heikki Hiilamon studiohaastattelu (Kymmenen uutiset 6.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja