Mainos

Tutkija todisti erikoista ilmiötä – jääkarhu söi delfiinejä ja "pakasti" tähteet

Norjassa tutkijat ovat havainneet jääkarhujen ruokavalion olevan laajenemassa delfiineihin. Tutkijoiden mukaan uusien lajien, kuten delfiinien päätyminen jääkarhujen suihin on merkki ilmaston lämpenemisestä.

Tutkija Jon Aars julkaisi havaintonsa jääkarhujen ruokavaliota koskien  Polar Research -tutkimuslehdessä tässä kuussa.

– Uusia lajeja päätyy jääkarhun ruokalistalle todennäköisesti lämpenemisestä johtuen, kun uudet lajit löytävät tiensä yhä pohjoisempaan, Aars kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Aars todisti ensimmäistä tapauksista huhtikuussa 2014. Hän kohtasi tutkimusmatkallaan jääkarhun, jolla oli kaksi valkonokkadelfiinin raatoa.

Delfiinejä tavataan alueella normaalisti vain kesäkuukausina, jolloin jää on sulanut. Yleensä delfiineistä ei ole havaintoja talvisin tai keväisin, jolloin merellä on yhä jäätä.

Norjalaistutkijoiden mukaan vähäjäiset talvet ovat kuitenkin houkutelleet delfiinejä pohjoiseen yhä aikaisemmin. Tällöin ne saattavat jäädä jumiin isojen, tuulten kuljettamien jäälauttojen väliin.

Aars uskoo jääkarhun napanneen kaksi delfiiniä, kun nämä ovat nousseet pintaan hengittämään jäässä olleesta raosta.

– Vaikka ne olisivat nähneetkin jääkarhun, nillä ei välttämättä ole ollut mitään muuta vaihtoehtoa.

Aarsin todistama ja kuviin ikuistama tapaus oli ainutlaatuinen myös siksi, että jääkarhu oli haudannut toisen delfiiniin hankeen syödäkseen sen myöhemmin. Tutkijat eivät ole todistaneet vastaavaa aiemmin.

– Luulen että se yritti peittää delfiiniä lumeen siinä toivossa, että muut jääkarhut, ketut tai linnut eivät löytäisi sitä. Että sillä olisi mahdollisuus syödä se päivää tai paria myöhemmin, kunhan ensimmäinen delfiini sen vatsassa olisi sulanut.

Vuoden 2014 havainnon jälkeen tiedossa on ainakin viisi muuta tapausta, joissa jääkarhut ovat syöneet rannoille ajautuneita tai kiinniottamiaan delfiinejä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.