Tutkija: Terrorismin uhka lisääntynyt Australiassa – "Ongelma hallittavissa onnistuneen integraation vuoksi"

Australia on listattu yhdeksi todennäköisimmäksi äärijärjestö Isisin kohteeksi. Maa jakoi viime vuonna Yhdysvaltain kongressin komitean raportissa kolmannen sijan Britannian kanssa. Ensimmäisenä listalla oli Yhdysvallat ja toisena Ranska.

Australian oikeusministeri Michael Keenan kommentoi raportin julkistamisen jälkeen, että se vahvisti jo tiedossa olevan asian.

Australia terrorismi-indeksin keskivaiheilla

Huolimatta neljästä terrori-iskusta ja useista estetyistä iskuista Australia on keskivaiheilla maailmanlaajuisessa terrorismi-indeksissä. Viime vuoden loppupuolella julkaistun, australialaisen ajatushautomon indeksissä Australia on sijalla 59, kun mitataan terrorismin vaikutusta kussakin maassa. Indeksissä on otettu huomioon vuoden 2015 tapahtumat 130 maassa.

Australian pisteet Institute for Economics and Peacen (IEP) -ajatushautomon indeksissä ovat 2,742, kun esimerkiksi kärkisijaa pitävän Irakin lukema on 9,96. Suomi puolestaan on indeksissä sijalla 68 pistein 2,377.

Muista Euroopan maista Ranska on sijalla 29, Saksa sijalla 41 ja Belgia vasta sijalla 88. Belgiassa verisimmät terrori-iskut tehtiin vuoden 2016 puolella.

Viisi maata, joihin terrorismi indeksin mukaan eniten vaikutti, olivat Irak, Nigeria, Afganistan, Pakistan ja Syyria. Vuonna 2015 terroritekojen aiheuttamista kuolemista 72 prosenttia tapahtui näissä viidessä maassa.

Ajatushautomon raportissa kerrotaan, että vuonna 2015 terrorismiin liittyvissä teoissa kuoli maailmalaajuisesti yli 29 000 ihmistä. Vuonna 2014 surmansa sai lähes 33 000 ihmistä.

Australialaisen ajatushautomon indeksi julkaistaan vuosittain. Vuoden 2015 luettelossa, jossa otettiin huomioon vuoden 2014 tapahtumat, oli kärkiviisikko sama kuin tuoreimmassa raportissa. Ranska taas oli sijalla 36, Saksa sijalla 53 ja Belgia sijalla 82, joten kukin näistä maista harppasi ylöspäin seuraavassa listauksessa.

Australian sijoitus ei muuttunut.  

– Tiesimme, että Isis on ottanut Australian kohteekseen. He ovat ottaneet meidät kohteekseen, koska inhoavat elämäntyyliämme, Keenan sanoi paikallismedialle. 

Terrori-iskussa surmansa saaneiden määrä Australiassa on pysynyt kuitenkin suhteellisen matalana: vuoden 2014 syyskuun jälkeen neljässä erillisessä iskussa on kuollut yhteensä kuusi ihmistä, joista kolme oli iskujen tekijöitä.

– Olemme olleet onnekkaita. Meillä on tehty neljä iskua, mutta yksikään ei ole ollut yhtä mittava kuin mitä Euroopassa on nähty, sanoo terrorismitutkimuksen johtaja Levi West Charles Sturtin yliopistosta STT:lle.

Westin mukaan terrorismin uhka on kuitenkin lisääntynyt myös Australiassa merkittävästi sen jälkeen, kun Isis kehotti kannattajiaan tekemään iskuja länsimaissa.

"Turvapaikanhakijat integroituneet hyvin" 

Eurooppaan verrattuna Australia on Westin näkemyksen mukaan silti hyvin erilaisessa tilanteessa. Vaikka terrorismin uhka onkin kasvanut, on ongelma silti hallittavissa. 

– Sen hallitseminen on haastavaa, mutta teemme hyvää työtä siinä. Eurooppa puolestaan vaikuttaa olevan ongelman edessä, joka mahdollisesti jo ylittää hallittavan rajan.

Australiassa on reagoitu kasvaneeseen terrorismin uhkaan muun muassa säätämällä uusia lakeja.

– Lisäksi tietysti pyrimme löytämään syyn siihen, miksi 15-vuotias poika kiinnostuu äärijärjestöjen toiminnasta, West sanoo viitaten tapaukseen, jossa teini-ikäinen poika ampui poliisilaitoksen työntekijän Sydneyssä toissa vuonna.

Terrorismin tutkijan mukaan syyt siihen, miksi terrorismin uhka maassa on edelleen hallittavissa, juontaa juurensa myös paljon pidemmälle kuin nykyisen hallituksen päätöksiin.

Australiassa tehty viime vuosina neljä iskua

-Australiassa on tehty viime vuosina yhteensä neljä iskua, jotka on luokiteltu terrori-iskuiksi.

- Vuoden 2014 syyskuussa 18-vuotias mies puukotti kahta poliisia poliisilaitoksen edessä Victorian osavaltiossa. Poliisi ampui hyökkääjän.

- Vuoden 2014 joulukuussa Sydneyssä tapahtui kahvilahyökkäys, joka johti kolmen ihmisen kuolemaan, joukossa hyökkääjä. Hyökkääjä otti panttivangeiksi kahvilan työntekijöitä ja asiakkaita. Tilanne päättyi lopulta poliisin rynnäkköön.

- Vuoden 2015 syksyllä 15-vuotias poika ampui poliisilaitoksen työntekijän Sydneyssä Uuden Etelä-Walesin osavaltion poliisien päämajan edessä. Poliisi ampui hyökkääjän.

- Vuoden 2016 syksyllä 22-vuotias mies hyökkäsi kadulla Sydneyssä 59-vuotiaan miehen kimppuun veitsen kanssa. Hyökkääjää vastaan on nostettu syytteet terroristisesta teosta ja murhan yrityksestä.

- Lisäksi maassa on poliisin mukaan estetty useampia terrori-iskuja.  

– Huolimatta kaikesta oikeutetusta kritiikistä maamme maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan olen sitä mieltä, että Australia on hyvä esimerkki monikulttuurisesta maasta, johon turvapaikanhakijat ovat pitkälti integroituneet. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi Ranskasta, West tuumaa. 

Viranomaisten tiedonjako toimii 

Viime vuosien iskut ovat kuitenkin herättäneet keskustelua myös Australiassa. Esimerkiksi viime vuonna mediapersoona Sonia Kruger ehdotti, ettei muslimeita pitäisi päästää ollenkaan maahan. Kun keskustelua käytiin siitä, oliko Krugerin kommentti rasistinen vai ei, hallitus joutui samalla vastaamaan kysymyksiin siitä, pystyykö se vastaamaan kasvaneeseen terrorismin uhkaan. 

Tuossa keskustelussa eräs asiantuntija kutsui Australiaa peräti esimerkilliseksi maaksi terrorismin vastaisessa toiminnassa. Tätä mieltä oli Jacinta Carroll, joka johtaa viranomaisillekin tietoa tuottavan ASPI-ajatushautomon terrorismin vastaista osastoa. Carroll sanoi, että Australiassa viranomaiset jakavat hyvin tietoja keskenään sekä osavaltioiden että eri virastojen välillä.

Tutkija Westin mukaan tietoja jaetaan myös hyvin länsimaiden välillä, minkä takia muissa länsimaissa tehdyistä iskuista on opittu myös Australiassa.

Lue myös:

    Uusimmat