Kommentti: Yksikin terrori-isku on liikaa – mutta on silti hyvä tiedostaa, että terrori-iskut Euroopassa ovat jyrkästi vähentyneet

1:31
Kerroimme tänään, että Norjan moskeijaiskusta epäilty mies on määrätty tutkintavankeuteen.

Norjan moskeijaisku on palauttanut monille mieleen terrorismin pelon eri puolilla Pohjoismaita. Yli 60 prosenttia ruotsalaisista pelkää terrori-iskun tapahtuvan lähiaikoina. Tuore terrorismitilasto kuitenkin osoittaa, että Pohjoismaat ovat terrori-iskujen periferia ja terrori-iskut muutenkin jyrkässä laskussa.

Usein terroristeista puhuttaessa mieleen tulee vain jihadistinen terrorismi. Norjan terroriuutisten taustalla oli äärioikeistolainen maailmankuva. Norjalaismiehen sanotaan vastustaneen maahanmuuttoa ja julistaneen "rotusotaa".

Monet pelkäävät kuitenkin eniten jihadistisia iskuja, ja se on ainakin osittain perusteltua: Useimmat iskut Euroopassa viime vuosina ovat liittyneet jihadismiin, ja yleisimmin taustalla oli ISIS tai siihen liittyvä ideologia.

Tilanne on kuitenkin parantunut muutamassa vuodessa todella selvästi. Terrori-iskut Euroopassa ovat vähentyneet.

ISIS on heikentynyt ja turvallisuus Euroopassa parantunut 

Islamilaisen valtion mureneminen Syyriassa näkyy jo selvästi Europolin terrorismitilastoissa. Vuonna 2018 terrori-iskuissa kuoli 13 ihmistä. Se on jyrkkä pudotus verrattuna vuoteen 2017 jolloin kymmenessä iskussa kuoli yhteensä 62 ihmistä. Europol kuitenkin korostaa että pudotuksen yksi syy ovat estetyt iskut, ja uhka on edelleen olemassa.

Riski joutua terrori-iskun uhriksi kalpenee kuitenkin minkä hyvänsä muun kuolinsyyn rinnalla. Vertailun vuoksi: Pelkästään Suomessa kuolee parisataa ihmistä vuodessa liikenneonnettomuuksissa. 

Silti terrorismin pelko pysyy korkeana Pohjoismaissakin. Ruotsalaisilta on kysytty vuosittain, kuinka todennäköisenä terrori-iskua pidetään lähimmän viiden vuoden aikana. Yli 60 ruotsalaisista prosenttia uskoo että se on melko tai erittäin todennäköinen.

Pelkoprosentit seuraavat tietysti todellisia tapahtumia. Vuonna 2015 äärioikeistolainen veitsimies iski Trollhättanin kouluun, neljä kuoli. 2017 uzbekkimies ajoi kuorma-autolla tavaratalon seinään Tukholmassa - viisi kuoli. Iskut nostattivat sekä poliisin terrorivalmiutta että tavallisen kansan pelkoja.

Myös vuonna 2011 Ruotsin terrorismin pelko oli korkealla, eikä ihme: Samana vuonna naapurimaassa tapahtui Utøyan isku jossa Anders Behring Breivik surmasi 77 Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön leirille osallistunutta ihmistä.

Vuonna 2017 Suomessa puolestaan tapahtui Turun puukkoisku jossa kuoli kaksi ihmistä. Tekoa pidetään Suomen ensimmäisenä terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana. Oikeus katsoi teon olleen "manifesteineen tyypillinen ISIS-isku". Tekijän arvioitiin olleen syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä. 

Yksikin terrori-isku on liikaa. Silti on hyvä tiedostaa, että terrorismi ylipäätään on selvästi vähentynyt viime vuosina koko Euroopassa, ja erityisesti Pohjoismaat ovat terrorismin suhteen edelleen periferia.

Voi toki myös kysyä, onko terroritekojen yksityiskohtainen uutisointi järkevää ja oikeassa mittasuhteessa. Henkemme ja terveytemme todennäköisesti olisi paremmassa turvassa, jos kolaritilastot herättäisivät meissä edes osan siitä raivosta kuin terrorismitilastot.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja