Mainos

Tutkija iskusta nuorten konserttiin: Isis mennyt koko ajan äärimmäisempään suuntaan – Euroopan elämänmeno silti ennallaan

3:19

Manchester-areenalla maanantai-iltana tapahtuneessa iskussa kuoli 22 ihmistä ja ainakin 59 ihmistä loukkaantui. Uhrien joukossa on lapsia ja nuoria. Isis ilmoitti tiistaina päivällä olevansa Manchesterin terrori-iskun takana.

Tutkijaupseeri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoululta kertoo, että sen lisäksi, että Isis on itse ilmoittanut olleensa iskun takana, myös muut seikat viittaavat siihen.

– Muita tekijöitä ovat iskun itsemurhaluonne ja nimenomaan se, että se suunnataan selkeästi siviiliväestöä kohtaan, Paronen kommentoi MTV:n Seitsemän uutisissa.

Miksi iskun kohteeksi valikoitui paikka, jossa on paljon nuoria?

– Tällaisen iskun pyrkimyksenä on suoraan aiheuttaa mahdollisimman paljon kärsimystä ja kuolemaa, tappaa ja vahingoittaa siis käytännössä mahdollisimman paljon ihmisiä, ja saada siitä mahdollisimman suuri julkisuusarvo tällaiselle iskulle.

– Näin ollen Isis on omalla väkivallan käytöllään ja omilla äärimmäisillä teoillaan vienyt rimaa koko ajan ylemmäs. Sen pitää hakea koko ajan äärimmäisempiä keinoja, jotta se pystyy saavuttamaan yhä uudempaa sokkiarvoa, Paronen sanoo.

Terrori-iskujen tavoitteena on lietsoa pelkoa – kuinka hyvin terroristit ovat tässä onnistuneet?

– Kaikesta huolimatta vaikka näitä on nyt nähty Euroopan mittakaavassa 2000-luvun alkupuolesta alkaen, niin elämänmeno ei ole eurooppalaisissa yhteiskunnissa juurikaan muuttunut. Näitä voidaan pitää kaikesta huolimatta yksittäisinä tapahtumina, olivatpa ne kuinka kammottavia tai valitettavia tahansa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.