Mainos

Iskun tekotapa viittaa jihadistiseen terroriin – miten tekijä pystyi valmistamaan tai hankkimaan voimakasta räjähdysainetta?

Manchesterin iskussa keskeistä on sen tekotapa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen.

– Kyseessä oli kuitenkin isku, joka oli tehty räjähdysaineilla: niiden hankkiminen on vaikeaa. Siitä jää jälkiä erilaisiin viranomaisrekistereihin, joita seurataan tällaisessa korkean uhkatason maassa, kuten Britanniassa, tarkasti.

Jos räjähde on valmistettu itse, kyseessä ei Parosen mukaan ole amatöörien puuhastelu.

Paronen on Seitsemän uutisten vieraana MTV3-kanavalla kello 19.

– Tällaisen räjähdysaineen tekeminen vaatii huomattavaa ammattitaitoa ja vihkiytymistä alalle. Jos kyseessä on yksittäinen iskijä, hän on hankkinut tietotaidon itselleen pitkällä aikavälillä tai pitkällä pieteetillä, tai sitten aine on tehty hänelle. On myös mahdollista, että on laittomin keinoin hankittu jotain tehokasta ja vakaata ainetta.

Parosen mukaan jihadistinen terrorismi, oli se sitten kytköksissä al-Qaidaan, Isisiin tai mihin tahansa, on tyypillisesti ollut tällaista sokeaa terrorismia, joka ei valitse uhrejaan.

– Vaikka tämä nyt ehkä onkin liian pitkälle menevää päättelyä asiasta, niin vaikuttaa siltä, että tällaisesta voisi olla kysymys nyt. Varmuuttahan ei voida tässä vaiheessa antaa, sitä on korostettava.

Parosen mukaan on selvää, että iskemällä yleisötapahtumaan, jossa oli runsaasti lapsia ja nuoria, haettiin juuri maksimaalista shokkiefektiä.

Britannian tiedustelupalveluille hyökkäys on takaisku.

– Tekotapa ja käytetty väline viittaavat siihen, että tämä olisi ehkä voitu saada selville, jos olisi kysytty oikeita kysymyksiä ja käytetty käytössä olevia keinoja oikealla tavalla, Paronen sanoo.

Turvatoimet tulevat lisääntymään

Terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta kommentoi iskua Twitterissä toteamalla, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvat iskut ovat varsin harvinaisia mutta eivät ennenkuulumattomia. Britannia on iskujen perinteisiä kohdemaita.

– Varmaa on se, että paineet joukkotapahtumien turvatoimiin kasvavat entisestään. Muut johtopäätökset sitten, kun enemmän tietoa, Malkki tviittasi.

Malkin mukaan äärijärjestö Isisin osuus on spekulaatioiden kohteena, mutta toistaiseksi tästä ei ole näyttöä.

– Tällaisen iskun voinut tehdä myös yksittäinen toimija.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.