Mainos

Tutkija arvioi, että Niinistön valinta herätti helpotuksen huokaisun – "Hänen kanssaan tullaan toimeen"

2:55

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ylivoimainen uudelleenvalinta sunnuntain vaalissa merkitsee Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan vakiintumisessa. Näin arvelee Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltola uskoo, että myös Nato-keskustelu tulee jatkumaan Niinistön toisenkin presidenttikauden aikana, mutta ehkä hieman muuttuneena.

– Naton vastustaminen ja kannattaminen ideologisesti saivat tappion vaaleissa. Voisi sanoa niin, että Suomessa sekä Naton vastustus että kannatus ovat laskeneet, ja Niinistön linjan mukainen pragmaattinen, tilanneriippuvainen linja tulee vahvistumaan. Tässä haetaa nyt erilaisia ratkaisuja. Pienen maan ulko- ja turvallisuuspolitikka tulee aina olemaan vähän sellaista jonglööritaidetta.

Aaltola uskoo Niinistön kiinnittävän jatkossakin runsaasti huomiota Itämeren alueen vakauteen ja Ukrainan tilanteeseen kehitykseen.

– Kysymys on siitä, minkälaiseen sopimusperäiseen ratkaisuun tässä ehkä vuosien päästä päästään, eli miten Venäjän haaste saadaan padottua siten, ettei Venäjälle tule mitään veto-oikeutta naapurimaidensa turvallisuuspolitiikkaan, Aaltola sanoo.

Niinistön selvä uudelleenvalinta ei ollut yllätys kenellekään, ei edes muille maille. Aaltola uskoo, että Niinistön uudelleenvalintaan oltiin laaljalti tyytyväisiä myös ulkomailla.

– Hänen kanssaan tullaan toimeen ja hänen kanssaan tiedetään, mikä on Suomen lähestymistapa. Luulen, että se herätti monessa maassa helpotuksen huokaisun.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja