Pekka Haavisto: Bidenin kausi tuo mukanaan yhden keskeisen muutoksen, jolla on vaikutuksia myös Suomeen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvelee, että suurin muutos Yhdysvaltain vallanvaihdoksen jälkeen nähdään maan ilmastopolitiikassa. 

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvelee, että Yhdysvalloissa demokraattien Joe Bidenin nousu valtaan tuo mukanaan paluun sääntöpohjaisempaan maailmanjärjestykseen.

– Trump on ollut yllätysten mies, Haavisto kuvailee istuvaa presidenttiä Donald Trumpia.

Samalla Haavisto huomauttaa, että myös Biden ajaa vahvasti Yhdysvaltojen etua politiikassaan.

– Monihan on sanonut, ettei paluuta entiseen ole ja että protektionismi on ottanut vallan. Trumpin ajattelussa Amerikka ensin -ajattelu oli vahvasti läsnä ja myös Biden liputtaa tällaisen ajattelun puolesta. Uskon kuitenkin, että asioista sopiminen ja ennakoitavuus lisääntyvät kansainvälisissä suhteissa.

Haaviston mukaan Bidenin kaudella nähdään muutos kolmella osa-alueella, jotka heijastuvat myös Suomeen. Näistä merkittävän on muutos maan ilmastopolitiikassa.

– Ensinnäkin, koronakriisin hoidossa varmasti otetaan uudet otteet. Myös Suomi tarvitsee Yhdysvaltojen tutkimustietoa ja lääketeollisuutta siihen, että maailmanlaajuisesti voittaan koronakriisi.

Toinen osa-alue liittyy Haaviston mukaan ihmisoikeuksiin. 

– Yhdysvallat on indikoinut (antanut ymmärtää), että se haluaa tulla takaisin YK:n ihmisoikeusneuvoston työhön, johon myös Suomi on ehdolla vuosiksi 2022-2024. Tämä on varmasti suuri muutos. 

Haaviston mukaan kaikkein suurin muutos nähdään Yhdysvaltain ilmastopolitiikassa, joka voi tarkoittaa kasvanutta kysyntää myös suomalaiselle teknologiaviennille.

– Asiat, jotka ovat olleet meillä tärkeitä, kuten ilmastoteknologian kehittäminen ja tiukka sitoutuminen Pariisin sopimukseen, tulevat uuden presidentin myötä myös Yhdysvaltain työlistalle, Haavisto arvioi.

Bidenin voitto ei yllättänyt

Haavisto ei myönnä Bidenin vaalivoiton nostattaneen suuria tunnereaktioita.

– Tämähän oli vähän kummallinen, liukuva voitto. Luulen, että kaikki olivat jo vähän väsyneitä ja hieroivat silmiään, että onko tämä nyt totta. Ei mennyt niinkään tunteisiin, koska tämähän näytti todennäköiseltä tulokselta. Voin toki kuvitella, että Yhdysvalloissa reaktiot ovat olleet voimakkaampia, Haavisto kertoi tunnelmistaan.

Haavisto arvelee, että EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyö tulee tiivistymään Bidenin kaudella.

– Uskon, että on tulossa uusi aika siten, että Yhdysvallat tulee suhtautumaan EU:hun olemassa olevana instituutiona, jonka kanssa tehtään yhteistyötä. Tulossa on ehkä vähemmän yllätyksiä. Ilmasto- ja ihmisoikeusasiat sekä yhteinen koronataistelu voivat tiivistää suhteita osaltaan.

Haaviston mukaan Biden on sanonut, että hän kuuntelisi liittolaisiaan edeltäjäänsä enemmän.  

– Ennakoitavuus varmaan on sana, joka kuvaa tätä (Bidenin tulevaa kautta). Tässä mielessä politiikan pöytätavat varmasti tulevat takaisin.

Lue myös:

    Uusimmat