Turvonnut olo, stressiä tai iho-ongelmia? Kokeile tätä!

Tiesitkö, että kaunis laventeli auttaa mitä erikoisempiin vaivoihin? Käytä laventelia ainakin rauhoittamaan ihoasi, vatsaasi ja mieltäsi.

Laventeli tarvitsee lämpimän kasvupaikan, jollaisia Suomen oloissa ovat esim. ikkunalauta tai kasvihuone. Ikkunalla laventeli on viehättävä viherkasvi. Suurehkossa ruukussa kalkki- ja hiekkapitoisessa mullassa se viihtyy varsinkin, jos sitä suihkutetaan päivittäin. Ruukun voi viedä ulos lämpimimmän kauden ajaksi.

Laventelilla on todistetusti useita terveyshyötyjä:

1. Tehoaa hilseeseen

Kiusallinen hilsevaiva on hoidettavissa luontaistuotekaupoissa myytävällä laventeliöljyllä. Sekoita viitisentoista tippaa laventeliöljyä muutamaan ruokalusikalliseen manteli- tai oliiviöljyä. Lämmitä seos mikrossa ja levitä päänahkaan. Peitä koko komeus suihkuhatulla, anna vaikuttaa tunnin verran ja huuhtele pois.

2. Laskee turvotusta

Turvotus ja huono ruoansulatus voivat johtua "huonoista bakteereista", joita elimistöön tulee esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen. Laventeli tarjoaa avun myös tähän: ripottele kuivattuja, syömäkelposia laventelinkukkasia esimerkiksi aamiaisjogurtin sekaan.

3. Rentouttaa

Olet ehkä kuullutkin, että laventelin tuoksu auttaa nukahtamaan paremmin. Väittämä pitää paikkansa, sillä kukan tuoksun on todistettu rauhoittavan sydämen sykettä ja verenpainetta, mikä puolestaan auttaa sinua saamaan unen päästä kiinni. Aseta siis vaikkapa kuivattuja laventelinkukkia makuuhuoneeseesi tai käytä niiden öljyä ilmanraikastimen tapaan.

4. Rauhoittaa kutiavaa ihoa

Kesällä kuka tahansa on hyttysmagneetti. Voit taistella kutinaa ja ihon punoitusta vastaan levittämällä laventeliöljyä ihollesi. Anna öljyn imeytyä viitisentoista minuuttia ja toista käsittely tarvittaessa muutaman tunnin välein. Jos öljy syystä tai toisesta aiheuttaa lisää ihoärsytystä, huuhtele se välittömästi pois vedellä.

5. Tekee ruoastasi terveellisempää

Laventeli sisältää terveydelle hyödyllisiä ravinteita, joita saat esimerkiksi kaupoissa myytävästä, laventeliin pohjautuvasta herbes de province-mausteesta. Mauste sopii erinomaisesti grillatulle lihalle, siipikarjalle, vihanneksille ja jopa riisien ja muiden lisukkeiden mausteeksi!

(MTV3)

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja