MTV Uutiset seurasi: Turverekkojen moottorimarssi tukki Helsingin liikenteen – "Tämä on viimeinen asia mitä me pystymme tekemään"

Eri puolilta Suomea saapui tänä aamuna Helsinkiin sata turverekkaa osoittamaan mieltä turvetuotannon ja turpeen energiakäytön puolesta. MTV Uutiset seurasi mielenilmausta rekan nupista käsin. Viimeisimpänä päivittyneen tiedon löydät artikkelista ylimpänä.

Hallitus kiristi aiemmin kautensa alussa turpeen polttamisen ehtoja, mikä ajoi turveyrittäjiä ahdinkoon tuotannon ydinalueilla Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. 

Nuppiin hyppäsi toimittajamme Juho Lauri ja kuskina oli turvelalalla työskentelevä kortesjärveläinen Jussi Teppo. Hyppää sinäkin kyytiin jutun yläosassa olevalta videolta käsin! 

10.46 Rekkakulkue on edennyt Hämeenlinnanväylälle. Tapahtuma on päättynyt, kertoo Helsingin poliisi Twitterissä.

MTV Uutiset päättää seurannan.

9.54 Rekka-kulkueen kärki on edennyt kaksi kierrosta Eduskuntatalon ympäri, kertoo Helsingin Poliisi. Parhaillaan kulkueen ensimmäiset rekat ovat kääntyneet Mannerheimintielle kohti pohjoista. Kulkueen muut rekat etenevät perässä.

9.53 Helsingin poliisin mukaan rekkakulkueessa on noin 80 autoa.

8.56 Rekat seisovat parhaillaan Eduskuntatalon edessä. Poliisi kertoo Twitterissä, että liikenne Helsingin keskustassa kulkee parhaillaan lähes normaalisti. Poliisi ohjaa liikennettä Mannerheimintiellä.

8.50 Poliisi on hoitanut tämän hyvin ja tämä on sujunut rauhallisesti, Teppo kertoo.

8.38 Hyvin olemme saaneet hyvin allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen "Turve uusiutuvaksi", Teppo kertoo.

8.37 Eduskuntatalolla luovutetaan parhaillaan vetoomusta elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.)

8.33 Hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset eivät ole riittäviä. Haluamme harjoittaa omaa elinkeinoamme ja tarjota työpaikkoja. Haluamme lisätä maaseudun hyvinvointia. Jos tuotanto loppuu ja yrityksellä on miljoonavelat – kalusto ei todellakaan ole halpaa –kun kuvitellaan, että ala ajetaan alas, niin mitä tapahtuu velkamäärälle? Teppo kysyy.

8.29 Matkan varrella on näkynyt kymmeniä kuvaajia, Mannerheimin tien varrella on runsaasti poliiseja, eduskuntatalon eteen on kertynyt väkeä.

8.22 Tämä on viimeinen asia mitä me pystymme tekemään. Nyt pitää herättää kansa ja päättäjät näkemään, millainen hätä meillä on, Teppo sanoo.

8.20 Oulun yläpuoleltakin on tullut autoilijoita. Ei täällä kukaan huvin vuoksi aja tankkia tyhjäksi, Teppo kertoo.

8.16 Turve on uusiutuvaa energiaa Ruotsissa ja Virossa. Suomessa se on äänestetty "uusiutumattomaksi" ja kolikon heitolla ratkottiin se, onko turve uusiutuvaa. Turve uusiutuu kolme kertaa useammin kuin mitä sitä käytetään, Teppo toteaa.

8.12 Kukaan ei tiedä saadaanko jatkaa tätä hommaa ja ottavatko tuotantolaitokset turvetta enää vastaan, sanoo Teppo.

8.08 Uhkailua on tullut että joku rupeaisi särkemään kalustoa. Se olisi pahinta, mitä voisi tapahtua. Mutta me haluamme rauhanomaisesti tulla esiin.

8.05 Kyllä yrittäminen kiinnostaisi myös tällä hetkellä, tämä on sydämen asia. Ei meidän alueella ole oikein muuta – hankala on keksiä kannattavaa toimintaa, Teppo kertoo.

8.04 Itse olen alalla työskennellyt vuodesta 2013. Kesällä on tuotantohommat suolla. Talvet ajetaan kotimaista uusiutuvaa polttoainetta lämpölaitoksiin ja sitä kautta ihmiset saavat kaukolämpöä. Ala on kiinnostanut minua pienestä pitäen, Teppo kertoo.

8.03 Keskustassa meidät ohjataan neljään riviin, sen tarkempaa tietoa minulla ei ole, Teppo kertoo.

8.02Jussi Teppo on lähtenyt liikenteeseen Kauhavalta kello viideltä aamulla. Toivottavasti tulevat meidän mielipiteet julki, Teppo toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat