Turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevä lääkäri: "Fyysiset arvet järkyttivät"

7:46

Lääkäri Emilia Lagus toimii normaalin työnsä ohella vapaaehtoisena lääkärinä vastaanottokeskuksessa. Erityisesti nuorten miesten viilto- ja polttojäljet järkyttivät häntä työn alussa.

Lagus kertoo, että turvapaikanhakijat ovat lääkärin läsnä ollessa usein hermostuneempia kuin hänen suomalaiset potilaansa.

– Luulen heidän pelkäävän, että jos heidän terveydentilassaan on jotakin, niin me ilmoittaisimme siitä Migrille, ja siitä voisi tulla ongelmia Suomeen jäämisen kanssa, joka tietyllä tavalla tietenkään ei ole totta. Ihan samalla tavalla pätee salassapitovelvollisuus, Emilia Lagus sanoi Huomenta Suomessa.

Työ vastaanottokeskuksessa on Laguksesta kuitenkin kiitollista, vaikka potilaat saattavat olla pahoin traumatisoituneita. Lagus kertoo myös, että potilaiden fyysiset jäljet järkyttivät häntä työn alkuvaiheessa.

– Voin pyytää ihmistä ottamaan paidan pois, että kuunnellaan keuhkot, ja siellä on viiltojälkiä, polttojälkiä, väärin luutuneita luita, koska ihminen ei ole käynyt koskaan lääkärissä. Suomessa ei näe semmoisia samalla tavalla.

Hän sanoo, että kuva terveistä nuorista miehistä karisi nopeasti.

– Ja nämä ovat silti vain ne näkyvät, fyysiset arvet. Ne henkiset ovat asia erikseen.

Turvapaikanhakijapolitiikasta lisää tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa kello 11.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja