Turvallisuusjohtaja MTV:lle: Ohjetekstiviestin sisältö katsottiin Haapajärven kanssa, koronaohjeen tiukentumisesta ei aikanaan tiedotettu erikseen

MTV Uutisten tietojen mukaan valtioneuvoston kanslian tiukat ohjeet kontaktien välttämisestä altistuneena ovat aiheuttaneet hämmennystä ministerien keskuudessa.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että valtionneuvoston ohjeen tiukentumisesta ei varsinaisesti erikseen tiedotettu ministereitä.

Kurvisen mukaan valtioneuvoston ohjeet julkaistaan normaalin toimintatavan mukaan tietyssä järjestelmässä. Lisäksi sisäisessä verkossa on oma kohta, jossa on päivitettyjä ohjeita ja tiedotteita.

– Päivitetyn ohjeen ajantasainen seuranta voi olla haasteellista, myöntää Kurvinen MTV Uutisille.

Valtioneuvoston kanslian 26. marraskuuta päivittämässä toimintaohjeessa sanotaan, että valtioneuvoston ja sen ministeriöiden henkilöstöä suositellaan välttämään kontakteja heti, kun tieto altistumisesta on saatu.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) jatkoi lauantain 4.12. baari-iltaa, sillä hän kertoi saaneensa ohjeen välttää kontakteja vasta seuraavana päivänä. Kaksi kontaktien välttämisohjeen sisältänyttä tekstiviestiä lähetettiin valtioneuvoston turvallisuusosastolta Marinin kotona olleeseen valtioneuvoston virkakännykkään noin kello 20 ja kello 22.

Kurvinen sanoo, että jotkut ministerit kysyivät tarkennuksia kello 20 lähteneen tekstiviestin jälkeen, ja Marin ei ollut tässä joukossa. Marinin mukaan valtiosihteeri Henrik Haapajärvi soitti tiedon Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta ja Marinin altistumisesta hänen eduskuntakännykkäänsä, ja sanoi ettei erityistoimille ole tarvetta.

Haapajärvi sanoi Helsingin Sanomille saaneensa tekstiviestit, joissa kontakteja kehotettiin välttämään. Haapajärvi sanoo lehdelle, että ei soittanut Marinille uudelleen, sillä hän ei tiennyt, ettei pääministeri saanut viestejä.

"Haapajärven kanssa katsottiin tekstiviestien sisällöt"

Kurvisen haastattelun perusteella Haapajärvellä oli jonkinlainen rooli myös ohjetekstiviestien laadinnassa.

– Haapajärven kanssa ollaan normaalisti paljonkin yhteyksissä nimenomaan tällaisissa kriittisissä tai kriisitilanteissa, jotka muuttuvat nopeasti. Tässä hänen kanssaan esimerkiksi teksitiviestien sisällöt ja muut kaikki on luonnollisesti katsottu, sanoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Kurvinen MTV Uutisten haastattelussa.

Kurvinen sanoo soittaneensa tiedon Haaviston koronatartunnasta kello 19 jälkeen lauantaina Haapajärvelle, joka soitti tiedon edelleen pääministerille. Tämän jälkeen alkoi arviointi siitä, millaisia toimintaohjeita annetaan.

Kurvisen mukaan Haaviston tapauksessa arvioitiin, että ohjeessa mainittu kuuden päivän poissaolo ennen negatiivisella testillä vapautumista olisi haasteellista, kun käytännössä koko hallitus oli altistunut.

Hän sanoo, että altistumisesta jo kolmen päivän kuluttua saatu negatiivinen testitulos aiheuttaa niin matalan riskin, että se voidaan ottaa.

Kurvisen mukaan pääministeri Marinia ei ole ainakaan valtioneuvoston turvallisuuspuolelta ohjeistettu jäämään yhä etätöihin negatiivisten tulosten jälkeen. Marin ei saapunut tänään eduskuntaan. Ilta-Sanomien mukaan syyksi kerrottiin eduskunnan tiukentuneet koronaohjeet kansanedustajille.

Helsingin Sanomien mukaan valtioneuvoston kanslia käsittelee tapahtunutta huomenna, ja Marin-kohun odotetaan nousevan esiin myös hallituksen johtoviisikon huomisessa neuvottelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja