Turvallinen ja tehokas sauvakävelytekniikka – näin kävelet oikein!

Mikä voisi olla parempi tapa nauttia heinäkuun vehreydestä kuin kävely ulkona luonnossa? Helppo tapa tehostaa lomaulkoilua on ottaa kävelysauvat mukaan, käytännössä minne vain! Suomenlinna, Porvoon vanhakaupunki, Kalajoen hiekkasärkät...sauvakävellen valloitat niin Suomen parhaat kesäkohteet kuin rauhaisat luontopolut.

Sauvakävely on mainio kesälaji, sillä se on helppo ja kätevä tapa liikkua ulkona. Oikealla tekniikalla laji on lisäksi erittäin tehokasta kuntoliikuntaa. Kävelemään voi lähteä suoraan koti- tai mökkiovelta. Sauvat kulkevat helposti mukana kesän autoreissulla, jolloin suosikkikohteet ja luontoreitit voi kokea uudella tavalla.

Turvallinen ja tehokas sauvakävelytekniikka:

• jalkaterät eteenpäin

• tehokas päkiätyöntö eli jalkaterä rullaa askeleessa

• vartalo tiukkana, mutta hieman etukenoon, napa selkärankaan

• katse kaukaisuuteen ja ryhdikäs asento

• sauvat liikkuvat vartalon sivuilla - älä pidä "appelsiineja" kainalossa

• käsi pysyy edessä navan alapuolella

• herkkä ote sauvasta - älä purista

• sauva osuu maahan vastakkaisen jalan kantapään taakse

• sauvojen suunta on koko suorituksen ajan viistosti taaksepäin

• käsi aukeaa sauvatyönnön lopuksi vartalolinjan takana

• hartiat alhaalla, älä nosta olkapäitä

• yläselkään tulisi saada liikettä ja pientä kiertoa

Oikein suoritettuna sauvakävely on jopa 20% tehokkaampaa kuin kävely. Sauvakävelyn teholukuihin vaikuttaa aina henkilön paino, pituus ja sauvojen tehokkaan käytön osaaminen, maasto sekä vauhti.

Sauvailijan kesävinkit

– Sauvakävely asfaltilla ja luonnossa ovat käytännössä kaksi eri lajia, toteaa Suomen Ladun sauvakävelykouluttaja Pirjo Elfving. Asfaltilla kävely on kevyempää, mutta oikeaoppista sauvan työntöä on vaikeampi tehdä. Asfaltilla kävellessä on ehdottomasti muistettava käyttää kumitassuja, jotka pehmentävät tärähdystä ja estävät sauvojen lipsumista.

Hauskoja kesäkohteita asfalttikävelyyn ovat esimerkiksi Helsingin Korkeasaari, Aurajoenranta Turussa tai Naantalin vanha kaupunki. Keksi itse lisää kohteita omien kesäreittiesi varrelta!

Tehokas treeni: Sauvaloikka

Sauvailu hiekkateillä ja pururadoilla käy kovemmasta kuntoilusta, ja oikea tekniikkakin sujuu pehmeällä maaperällä helpommin.

– Luonnossa voi käyttää sauvoja hyödyksi maastoa mukaillen. Vaikeassa mäkisessä maastossa sauvoista on hyötyä niin ylä- kuin alamäessäkin, toteaa Pirjo Elfving.

Tehokas intervalliharjoitus on sauvaloikka, jota voi tehdä esimerkiksi loivissa ylämäissä.

Kun hiekkateiltä siirrytään kapeammille poluille, sauvakävelyn luonne muuttuu.

– Juurakossa askel lyhenee ja vauhti määrittyy maaston mukaan. Eteneminen onnistuu vaikeakulkuisessakin maastossa, ja jopa ojien ja kantojen yli voi hypellä sauvojen kanssa, Elfving rohkaisee.

Suomi on täynnä sauvakävelyyn sopivia luontoreittejä. Voit retkeillä sauvojen kanssa esimerkiksi Kolilla tai Imatrankosken rannalla, tai lähteä vaikka pohjoiseen kokeilemaan Karhunkierrosta. Sauvojen avulla voit helpommin nousta myös mäille, vaaroille ja tuntureille: kokeile vaikka Kuopion Puijoa tai Saariselän Kiilopäätä. Tai sitten voit vain lähteä lähimetsään seikkailemaan sauvojen kera ja etsiä omat kesäpolkusi.

Kahdeksanneksi suosituin laji Suomessa

1990-luvulla alkanut sauvakävelybuumi on laantunut, mutta lajin suosio on säilynyt vahvana. Suomen Liikunta ja Urheilu -järjestön tutkimuksen mukaan sauvakävely oli vuonna 2010 kahdeksanneksi suosituin liikuntalaji Suomessa. Tämä tarkoittaa, että miljoonaa suomalaista sauvakävelee viikoittain.

Maailmalla sauvakävely kulkee nimellä Nordic Walking. Suomalaisten kehittämä laji on yksi nopeimmin kehittyvistä vapaa-ajan harrastuksista. Sauvailijoita on jo lähes kymmenen miljoonaa ympäri maailmaa. Suosituinta sauvakävely on Keski-Euroopassa, erityisesti Saksassa. Laji on leviämässä USA:n ja Kiinan kaltaisiin suuriin maihin, joten harrastajamäärään odotetaan huomattavaa kasvua tulevina vuosina.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat