Turun telakan työntekijöitä sairastunut pneumokokkitautiin – taudin leviämistä suitsitaan rokotuksin

Turun telakan työntekijöitä on sairastunut pneumokokkitautiin, ja viranomaiset valmistautuvat aloittamaan rokotukset telakalla. Asiasta kertoo Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) nettisivuillaan.

Varhan Tyks-sairaalapalveluissa on elo-syyskuun aikana hoidettu lähes kymmenen työikäisen aikuisen pneumokokki-infektiota. Osa sairastuneista on työskennellyt Turun telakalla. Heidän joukossaan on eri ammattiryhmiä ja kansallisuuksia sekä eri yritysten työntekijöitä.

Vaikeat pneumokokki-infektiot ovat Suomessa valvottavia tartuntatauteja. Niitä voidaan ehkäistä hygieniaan liittyvillä toimilla ja rokotuksilla. Syksyn hengitystieinfektiokauden käynnistyttyä Turun telakka verkostoineen on korostanut entisestään hygienian merkitystä ja esimerkiksi lisännyt käsidesin saantia. Myös hengityssuojainten asianmukaiseen käyttöön kiinnitetään erityistä huomiota.

Telakka myös suosittelee pysyvästi pneumokokkirokotetta kaikille telakalle työhön tuleville.

Pneumokokki on yleinen bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Se voi aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten aivokalvotulehduksia, keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä.

Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta. Hengitysteiden virusinfektiot lisäävät pneumokokki-infektion riskiä.

Monet terveet ihmiset kantavat pneumokokkeja nenänielussaan ja voivat tietämättään levittää bakteeria eteenpäin, vaikka eivät itse sairastu.

Lue myös:

    Uusimmat