Mainos

Turun puukotusten päätekijä mielentilatutkimukseen

Turun käräjäoikeus määräsi tänään Turussa vappuna tapahtuneen puukotussarjan päätekijän 17-vuotiaan raisiolaisen koulupojan mielentilatutkimukseen. Syyttäjä vaatii hänelle kuuden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Turun tori

Syyttäjä perusteli päätöstään mm sillä, että rikossarja oli poikkeuksellisen raaka ja että tekijä on osoittanut täydellistä välinpitämättömyyttä muiden ihmisten kärsimyksiin. Muille jengin jäsenille syyttäjä vaatii nuorisorangaistuksia ja ehdollisia tuomioita.

Nuorisorangaistus käyttöön

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi Turun vappupuukotussarjaan syyllistynyttä turkulaista nuorukaista nuorisorangaistuksiin. Oikeus katsoi, että tämä on tarkoituksenmukaisin rangaistus uusien rikosten ehkäisemiseksi. Se auttaa nuorten sosiaalista selviytymistä, vaikka rikokset ovat olleet vakavia.

Perhekuntoutuskeskukseen huostaan otettu turkulainen 15-vuotias koululainen on syyllistynyt kahteen törkeään pahoinpitelyyn, kahteen törkeään pahoinpitelyn yritykseen, kahteen pahoinpitelyyn, teräaseen hallussapitoon yleisellä paikalla ja vahingontekoon. Poika tuomittiin 60 tunnin nuorisopalvelukseen.

Siihen liittyvä valvonta-aika on yksi vuosi. Turkulainen 16-vuotias ammattikoululainen on syyllistynyt törkeään pahoinpitelyyn, kahteen pahoinpitelyyn, lievään pahoinpitelyyn ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Poika sai 50 tuntia nuorisopalvelua, ja valvonta-aika on yksi vuosi.

Nuorisorangaistus on uusi ja se on kokeiluluontoisesti käytössä mm. Turussa. Sitä voidaan käyttää, jos sakkoa pidetään riittämättömänä ja syyt eivät vaadi ehdotonta vankeutta. Rangaistuksen aikana nuorta yritetään ohjata vastuulliseen ja sosiaaliseen elämäntapaan.

Poikien kohdalla todistelukustannukset ja avustajien palkkiot jäävät valtion maksettaviksi. Pojat saivat kuitenkin maksettavakseen korvauksia kymmeniä tuhansia markkoja. Niistä suurimmat määrättiin julmasti pahoinpidellylle turkulaiselle ylioppilaalle henkisestä kärsimyksestä 80 000 markkaan ja elinikäisestä kosmeettisesta haitasta 40 000 markkaa.

Oikeuden puheenjohtaja laamanni Teuri Brunila sanoi, että hänen tuomariuransa aikana tämä tehtävä on ollut raskain. Laamanni kertoi pojille, että heille olisi ollut helppo antaa tuntuvat rangaistukset. Hän luonnehti tapahtumia käsittämättömiksi ja järjettömiksi ja ihmetteli, että kaksi tyttöä oli kulkenut ryhmän mukana. Brunila sanoi, että nuoria ihmisiä voidaan kuitenkin ohjata oikeaan suuntaan. Hän toivoi, että he ymmärtäisivät tekonsa, sillä muuten heille käy elämässä huonosti.

Tytöt jengin jatkona

Tuomiot luettiin lisäksi kahdelle tytölle ja kolmelle muulle pojalle. Pari viikkoa ennen vappua lähes sama porukka pahoinpiteli linja-autonkuljettajaa ja varasti häneltä rahaa. Yksi pojista sai nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä 30 päivää vankeutta ja toinen 20 päivää vankeutta. Kahakassa mukana ollut 18-vuotias tyttö sai 40 päivää vankeutta pahoinpitelystä ja näpistyksestä. Oikeus katsoi, että heidän kaikkien tarkoitus oli pahoinpidellä linja-autonkuljettajaa.

Vanhin tyttö, hänen 17-vuotias tyttöystävänsä ja 16-vuotias ammattikoululainen syyllistyivät vielä vappuiltana bussissa ja sen ulkopuolella naisen pahoinpitelyyn. Väkivaltasarjan päätekijä 17-vuotias raisiolainen koulupoika määrättiin mielentilan tutkimukseen. Hänen tuomionsa käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä.

Suomen rikoshistoriassa ainutlaatuisessa tapahtumasarjassa 15-18-vuotias nuorisojoukko puukotti ja pahoinpiteli mielivaltaisesti kymmentä nuorta miestä. Heistä lietolainen ylioppilaspoika kuoli saamiinsa vammoihin. Lisäksi kolmea muuta henkilöä pahoinpideltiin lyönnein, potkuin ja tukasta repimällä. Monen uhrin fyysiset ja psyykkiset vammat ovat elinikäisiä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.