Turkulainen pariskunta kestitsee yksinäisiä jouluna – kutsuvat kotiinsa kymmenen tuntematonta: "Lämmitetään sauna, kuunnellaan joulumusiikkia ja pelataan lautapelejä jos siltä tuntuu"

Jouluaatto merkitsee monelle suomalaiselle vankkoja perinteitä ja yhdessäoloa. Näin ei ole kuitenkaan jokaisen kohdalla. Yksinäiselle ihmiselle jouluaatto voi olla vain päivä muiden joukossa.

Turkulaiset Tiina Kilpelänaho ja Ilari Laaksonen haluavat pitää seuraa niille, jotka tuntevat itsensä yksinäiseksi jouluna. Tiina kertoo MTV Uutisille, että pariskunta on osallistunut aiempina vuosina erilaisiin hyväntekeväisyyskeräyksiin, mutta tänä vuonna he haluavat luoda jotain konkreettista itse.

Ideaa yhteisestä joulusta yksinäisten kanssa vahvisti myös heidän lähipiiriinsä kuuluva nuori henkilö, jolla ei ole läheisiä, joiden seurassa viettää joulua.

– Tuumailimme alkusyksystä, mikä meidän tapamme olisi tänä vuonna. Ajattelimme, että olisi kiva kutsua ihmisiä kylään.

Kutsu levisi järjestöjen ja sosiaalisen median kautta

Vaikka osallistujamäärä on kaavailtu kymmeneen henkilöön, Tiina ja Ilari halusivat tiedottaa tempauksestaan laajasti.

– Otimme yhteyttä paikallisiin toimijoihin, jotka tekevät töitä muun muassa senioreiden ja perheiden kanssa. Lisäksi loimme tapahtuman Facebookiin.

Pariskunnan toiveena oli, että tieto tavoittaisi tuttujen lisäksi myös tuntemattomat ihmiset. Ja niin siinä kävi. Yhteydenottopyyntöjä on tullut useita, niin 20-vuotiailta kuin 70-vuotiailta.

– Olen saanut tuntemattomilta paljon viestejä ja kiitosta tästä ideasta. Yllätyin kuitenkin, kuinka maltillista ihmisten ilmoittautuminen on ollut.

Tällä hetkellä kuusi henkilöä on ilmoittautunut, eli neljälle on tilaa.

”Nostan hattua jokaiselle, joka laittaa viestiä”

Kutsuun ei sisälly sen syvällisempiä kriteerejä siitä, kuka luokitellaan yksinäiseksi ja kuka ei.

– Moni saattaa ajatella, että enhän minä ole tarpeeksi yksinäinen ja on varmasti vielä yksinäisempiäkin ihmisiä.

Tiina painottaa, että yksinäisyys ei näy ulospäin.

– Vaikka olisitkin ihmisten ympäröimänä, saatat silti tuntea olosi yksinäiseksi. Juuri sellaiset henkilöt ovat tervetulleita, jotka kokevat viestimme puhuttelevaksi.

Kutsuun vastaaminen voi olla suurenkin kynnyksen takana.

– Nostan hattua jokaiselle, joka laittaa viestiä.

Illan ohjelmasta päätetään yhdessä

29-vuotiaan Tiinan ja 40-vuotiaan Ilarin arki pyörii uusioperheen ympärillä.

Vahvoja jouluperinteitä heille ei ole vielä muodostunut, ja samaa kaavaa noudatetaan myös tulevana jouluaattona: illan ohjelmasta päätetään yhdessä. Ja tärkeintä aattona on Tiinan mukaan yhdessäolo.

– Lämmitetään sauna, kuunnellaan joulumusiikkia ja pelataan lautapelejä jos siltä tuntuu. Hyvin rentoa yhdessäoloa.

Tuntemattomien kutsuminen omaan kotiin jännittää

Jouluaatto tuntemattoman luona ei ole jännittävää ainoastaan vieraalle, vaan Tiina kertoo jännittävänsä jouluaattoa varmasti yhtä paljon kuin vieraatkin.

Tunnelmiaan hän kuvailee odottavaiseksi ja innostuneeksi.

– On se meillekin tosi jännää. Jännittää ottaa tuntemattomia ihmisiä taloon, Tiina kertoo hymyilevällä äänellä.

Yhdestä kerrasta perinteeksi, tai ilmiöksi?

Jouluaattona kotinsa ovet avaava Tiina painottaa, ettei kenenkään tulisi tuntea oloaan yksinäiseksi jouluna. Hän ei pistäisi pahakseen, jos tapahtumasta muodostuisi heidän kotonaan perinne, tai Suomessa jopa trendi.

– Olisi hienoa, jos tämä lähtisi paisumaan. Tällaiseen toimintaan tiivistyisi joulun hyvä sanoma, ettei kenenkään tarvitsisi olla yksin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja