Mainos

Turku 2011 -säätiö selvitti ministeriölle rahavirtojaan

Epävarmuus valtiontukien mahdollisesta perimisestä takaisin leijui ilmassa, kun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden toteutuksesta Turussa vastannut säätiö jätti loppuraporttinsa ministeriölle.

Turku 2011 -säätiö kertoo, että se on käyttänyt hankkeelle saamansa valtiontuen asianmukaisesti eli myönnettyihin tarkoituksiin. Opetus- ja kulttuuriministeriölle on säätiön mukaan annettu oikeat tiedot koko kauden 2008-2012 ajan.

-Kaikki on tehty kuten ministeriö toivoi, emmekä ole rikkoneet päätöksiä. Meillä ei ole mitään salattavaa, vakuuttaa säätiön asiamies Cay Sevón.

Julkisuudessa on tulkittu monin tavoin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) aiempaa laillisuustarkastusta. Sevónin mukaan VTV ei ole esittänyt, että säätiön toimintaan olisi liittynyt väärinkäytöksiä.

Ministeriöstä tulkinta vahvistetaan. Johtaja Rauno Anttilan mukaan VTV ei epäillyt väärinkäytöksiä, vaan toivoi kirjanpitoon lisää selvyyttä kustannuksista.

-Säätiön tilinselvitys menee meillä ministeriössä taloustarkastukseen, joka kestää muutaman viikon. Kuluja ja tuloja verrataan valtionavustuksiin.

-Välttämättä mitään ei ole pielessä.

Rahaa kolmesta hanasta

Säätiö avaa raportissa rahoitustaan, joka on jakaantunut kolmeen osaan. Valtio rahoitti kulttuuripääkaupunkihanketta 17,3 miljoonalla eurolla, josta 16,5 miljoonaa myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista. Turun kaupungin osuus oli 17,8 miljoonaa ja muista lähteistä, kuten yrityksiltä, tullut osuus noin 20,4 miljoonaa. Viimeisestä vain 4,4 miljoonaa kulki säätiön budjetin kautta.

Kulttuuriohjelmassa oli 167 hanketta, joita säätiö rahoitti keskimäärin 41 prosentin osuudella.

Huolta aiheuttaa nyt, johtaako yrityselämän osallistuminen rahoitukseen siihen, että valtio perii rahoja takaisin. Säätiö odottaa tietoa, vähentääkö muu rahoitus valtion tukea. Jos näin kävisi ja kyse olisi vain johonkin tiettyyn toimintaan kohdennetuista avustuksista, puhuttaisiin kymmenistätuhansista euroista - muussa tapauksessa jopa yli miljoonasta.

-Kaikki olisi pois kulttuurista, Sevón totesi.

Tiukan paikan tullen säätiö olisi valmis viemään asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Säätiön kassa ei ole tyhjä. Toiminta jatkuu 2016 loppuun, mihin on Sevónin mukaan alusta asti ollut tarkoitus säästää budjetista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.