Turkki – vanha uusi maailma

Turkista löytyy moderneja hotelleja ja nykyaikaisia houkutuksia, mutta myös paljon vanhaa. Siellä ei kaikkea ole vielä kuljetettu museoihin. Turkissa on itämaista tunnelmaa ja vanhan ajan tarumaista loistoa, MTV3.fin matkailusivut listaavat.

Voit kuljeskella Troijan katua, jonka pitkään luultiin olevan vain tarua. Voit istua samassa pienessä teatterissa, missä Ilias ja Odysseia -tarun kaunis Helena ja Paris vuosituhansia sitten luultavasti nauttivat samantapaisesta näköalasta.

Turkkiin kuuluu 780 000 neliökilometriä vaihtelevaa luontoa. On lumipeitteisiä vuorten huippuja ja palmuja kasvavia hiekkarantoja. Turkissa rannikkoa on yli 1500 kilometriä. Aurinkoisia päiviä on 300 vuodessa. Nähtävää on paljon, ja luonto vaihtelevan kaunista.

Myös ostosmahdollisuuksia on runsaasti, pelkästään Istanbulin itämaisissa basaareissa on yli 4 000 kauppaa − ja mikä parasta − hinnat ovat suomalaisittain kohtuulliset, jopa edulliset.

Maata ristiin rastiin

Tavallisin tapa matkustaa Turkissa on linja-auto. Istanbulin ja Ankaran välillä on nopea junayhteys. Kannattaa myös harkita lähtöä mukaan laivavuorolle, joka liikennöi pitkin länsi- ja pohjoisrannikkoa. Rantakohteiden välillä liikennöivät minibussit eli dolmukset.

Oman auton vuokraaminen on hyvä vaihtoehto. Liikenne on oikeanpuoleinen kuten Suomessakin. Nopeusrajoitus taajamissa on 50 km/h ja maanteillä 90 km/h. Ota kuitenkin huomioon, että vastaasi voi tulla paitsi pyöräilijöitä ja jalankulkijoita, myös ratsastajia, hevosia, jopa aasirattaita.

Turkkilaiset ovat kohteliaita, ja esimerkiksi maaseudulla on tapana tervehtiä vastaan tulevia muukalaisia. Vanhuksia kunnioitetaan heidän yhteiskunnallisesta asemastaan riippumatta.

Kiertele, löydä, ihaile

Turkissa on esiintynyt niin monia kulttuureita, että nähtävää riittää. Runsaita muistomerkkejä on sekä heettiseltä, helleeniseltä, roomalaiselta, bysanttilaiselta että ottomaaniselta ajalta. Pergamon eli Bergaman kaupunki sekä marmorikaupunki Efesos kannattaa valita reitin varrella.

Efesoksesta löydät apostoli Johanneksen haudan ja talon, jossa Neitsyt Maria perimätiedon mukaan eli viimeiset vuotensa. Bodrumissa puolestaan on kuningas Mausoloksen kuuluisa mausoleumi, joka on yksi maailman seitsemästä ihmeestä.

Pamukkalen kuumat lähteet ovat erottaneet vitivalkoisia kerrostumia niin, että koko vuori loistaa kuin valtava lumilinna. Huipulla sijaitsee antiikin Hierapolis. Göremen luonnonpuistossa sijaitsevat "haltijattarien savupiiput" ovat luonnonihme, joka täytyy nähdä.

Turkin Riviera

Alanya, Antalya, Kemer ja Side muodostavat Turkin Rivieran, loistavan rannikon. Myös Marmaris ja Icmeler ja uusin kohde Bodrum ovat tunnettuja rantakohteita. Marmaris on vilkas lomapaikka, jonka kahdeksan kilometriä pitkä ranta jatkuu aina rauhallisempaan Icmeleriin asti.

Antalyalle ovat tyypillisiä jyrkät vastakohdat. Palmujen reunustamat puistokadut ja venesatama ovat kuvauksellisia. Vanhassa kaupungissa, Kaleicissa, muinaisia muureja reunustavat nykyään kauniit, kunnostetut puutalot ja mutkikkaat kujat − näkymä on kaunis!

Tunnelma 1,3 miljoonan asukkaan kaupungissa on muutenkin ajaton. Antalyasta on helppo tehdä päiväretkiä vaikkapa Kursunlun putouksille tai Karainin upeisiin luoliin. Iltaelämä on vilkasta ja ostosmahdollisuuksia on paljon.

Rauhallista rantaelämää

Kemer sijaitsee 42 kilometriä Antalyasta länteen. Siellä on hyvät mahdollisuudet purjehduksen harrastajille ja rauhallisen rantaelämän suosijoille. Rannat ovat puhtaita. Läheisessä Yörükin teemapuistossa voi seurata taitavien käsityöläisten työskentelyä.

Side on yksi Turkin tunnetuimmista vanhoista kaupungeista. Nykyään kaupungin rauniot, ja esimerkiksi Apollon temppelin valkoiset rauniot ja kaksi hiekkarantaa sekä lukuisat myymälät houkuttelevat kaupunkiin turisteja. Muinoin Side oli satama, nykyään sen iltaelämä on vilkasta, ja katukahviloita ja ulkoilmaravintoloita on erityisesti vanhassa kaupungissa runsaasti.

Alanya elää öisinkin

Alanya on suuri, suosittu vapaa-ajankeskus kallioisella niemellä. Se ikään kuin työntyy mereen kahden pitkän hiekkarannan välistä. Toinen rannoista on saanut nimensä Kleopatran mukaan, sillä juuri hänelle Marcus Antonius aikoinaan lahjoitti rannan häälahjaksi. Niemenkärjessä on seldzukkien 1200-luvulla rakentama linnoitus, joka on yksi koko rannikon upeimmista nähtävyyksistä.

Alanyassa on runsaasti kahviloita ja ravintoloita sekä baareja. Turistit kokoontuvat satamaa reunustaviin kahviloihin. Kaupungin puistosta satamaan johtavan tien varrella on kauppoja, jotka myyvät käsitöitä, nahkatuotteita, jalokiviä, koruja ja laukkuja. Yöelämä on varsin vilkasta ja jatkuu aivan aamun pikkutunneille saakka.

Teksti: Nina Pinjola

Lue koko juttu MTV3.fin matkailusivuilta: Turkki - vanha uusi maailma

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja