Mainos

Turkki torjui Saksan ja Italian rauhanvälitysyritykset

Turkin vt. pääministeri Mesut Yilmaz on torjunut Saksan ja Italian suunnitelman, jonka mukaan Euroopan maat pyrkisivät auttamaan rauhanomaisen ratkaisun löytämisessä Turkin kurdikysymyksessä. Koska ongelma on Turkin ja Turkin kurdien välinen asia, ainoa paikka missä se voidaan ratkaista on Turkki, Yilmaz sanoi uutistoimisto Anatolian mukaan myöhään eilen.

Italian pidättämä kurdijohtaja Abdullah Öcalan varoitti tänään taistelun kovenemisesta, jos Turkin hallitus estää kurdikysymyksen poliittisen ratkaisun.
-Ellei Turkin hallitus istuudu neuvottelupöydän ääreen, taistelu kovenee ja seuraukset ovat raskaat, tällä hetkellä käytännössä kotiarestissa Roomassa oleva Öcalan sanoi Belgiassa toimivalle kurditelevisioasemalle italialaisen La Stampa -lehden mukaan.

Saksan ja Italian ulkoministerit Joschka Fischer ja Lamberto Dini sopivat eilisessä tapaamisessaan, että maat tekevät yhdessä kaikkensa saadakseen Öcalanin oikeuden eteen. Lisäksi ministerit sopivat käynnistävänsä Euroopan maiden yhteisen aloitteen, jonka tarkoituksena on löytää rauhanomainen ratkaisu Turkin kurdialueen tilanteeseen ja tuoda Turkki lähemmäksi EU:ta. Molempien maiden asiantuntijat tapaavat ensi viikolla Roomassa työstääkseen lauantaisen sopimuksen yksityiskohtia.

Italian pääministeri Massimo D'Alema ei sulje Öcalanin karkottamista Italiasta pois laskuista.
-Jos häntä ei saada oikeuteen, hänestä tulee laittomasti maahan tullut kansalainen. Siis hän saa joko turvapaikan tai hänet karkotetaan.
Öcalanin turvapaikkahakemuksen hyväksymisestä päättää Italian sisäministeriön komissio ilman aikarajaa.

Ulkoministeri Dini keskustelee huomenna Öcalanin tapauksesta Moskovassa Venäjän hallituksen kanssa. Öcalan saatetaan karkottaa Venäjälle, josta hän oli tulossa, kun hänet pidätettiin 12. marraskuuta Rooman lentokentällä.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.