Mainos

Turkki: Irakin kitkettävä kurdikapinalliset

Turkki vaatii Irakia murskaamaan kurdikapinalliset tai vastaamaan seurauksista. Samaan aikaan Irak vetosi Turkkiin, jotta se pidättyisi suunnittelemistaan hyökkäyksistä Pohjois-Irakin kurdialueelle.

Irakin varapresidentti Tareq al-Hashemi saapui Turkkiin neuvottelemaan erimielisyyksistä. Al-Hashemin oli määrä tavata matkansa aikana pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja presidentti Abdullah Gül.

-Ymmärrän Turkin vihan, mutta se mitä yritän vierailuni aikana saavuttaa, on yhteisymmärrys asiasta, Al-Hashemi sanoi neuvotteluiden alla.

Erdogan kuitenkin ilmaisi hyvin selvästi, että Ankaran kärsivällisyys on lopussa.

-Irakin keskushallinnon ja Pohjois-Irakin aluehallinnon täytyy vetää selvä raja itsensä ja terroristijärjestöjen välille, Erdogan sanoi kurdien PKK-järjestöön viitaten.

-He, jotka eivät voi pitää itseään loitolla terrorismista, eivät voi myöskään välttää terrorismin vastaisesta taistelusta seuraavia haittoja, hän jatkoi.

Iskuja ei ehkä heti

Pääministeri Recep Tayyip Erdogan

Turkin mukaan sen terroristeina pitämät PKK:n taistelijat saavat liikkua vapaasti Irakin puolella.

Turkin hallitus pyysi eilen parlamentilta valtuutusta sotilasoperaatioille Pohjois-Irakissa. Parlamentin on määrä päättää asiasta huomenna.

Erdogan huomautti kuitenkin, että vaikka iskuihin saataisiinkin lupa, niitä ei välttämättä tehtäisi heti.

Pontta huolille antoi jälleen sattunut kuolema rajaseudulla. Turkkilainen sotilas kuoli astuttuaan miinaan, jonka kurdikapinalliset olivat Turkin armeijan mukaan asettaneet.

Irakin hallitus hätäkokouksessa

Tänään myös Irakin pääministeri Nuri al-Maliki kutsui koolle maan hallituksen hätäkokoukseen käsittelemään kiistaa. Al-Maliki sanoi, ettei Irak voi hyväksyä aseellisia ratkaisuja.

Myös Yhdysvallat on vedonnut Turkkiin, jotta sen sotilastoimet eivät lietsoisi Irakia entistä syvemmälle kaaokseen. Yhdysvaltain mukaan sen Irak- ja Afganistan-liittolainen Turkki vaarantaisi koko alueen tasapainoa.

YK:n pakolaisvaltuutettu Antonio Gutierres puolestaan varoitti iskuista syntyvästä pakolaiskriisistä Pohjois-Irakissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.