Mainos

Turkki esti pääsyn Wikipediaan – perusteluita ei annettu

Turkin viranomaiset ovat estäneet verkkotietopankki Wikipedian käytön maassa. Kielto koskee sivuston kaikkia kieliversioita, kertoo verkkoestoja tarkkaileva Turkey Blocks -ryhmä.

Maan tietotekniikkaviranomainen ilmoitti, että kyseessä on hallinnollinen toimi, joka pitää lain mukaan vahvistaa tuomioistuimen päätöksellä lähipäivinä. Tarkempaa perustetta ei ole kerrottu.

Monet turkkilaiset netin käyttäjät ovat alkaneet käyttää VPN-sovelluksia, joiden avulla voi kiertää viranomaisten asettamia rajoituksia piilottamalla käyttäjän todellinen sijainti.

Jotkut tarkkailijat arvioivat, että kiellon takana voi olla presidentti Recep Tayyip Erdoganin Wikipedia-esittelyyn viime aikoina tehdyt muokkaukset. Presidentin valtaoikeuksia laajentavaa perustuslakiuudistusta arvostelevat käyttäjät ovat muokanneet presidentin profiilia tälle varsin epäedulliseen suuntaan. Perustuslakiuudistus hyväksyttiin pari viikkoa sitten pidetyssä kansanäänestyksessä odotettua niukemmalla enemmistöllä.

Turkissa on aiemmin estetty pääsy muun muassa videopalvelu Youtubeen ja mikroblogipalvelu Twitteriin. Youtubeen pääsy oli estetty yli kahden vuoden ajan, koska palvelussa oli videoita, jotka turkkilaisten viranomaisten mukaan loukkasivat modernin Turkin perustajaa Mustafa Kemal Atatürkia. Twitter suljettiin Turkissa lyhyeksi aikaa vuonna 2014, kun palvelussa levitettiin ääninauhoja Erdoganin sisäpiirin lahjusepäilyistä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.