Turkin presidentti Erdogan haluaa lähettää joukkoja Libyaan – maassa kamppailtu vallasta jo vuosikausia

Turkissa parlamentti äänestää tammikuun alkupuolella joukkojen lähettämisestä Libyaan, kertoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tänään maan pääkaupungissa Ankarassa.

Äänestys on määrä järjestää mahdollisimman pian sen jälkeen, kun parlamentti on palannut tauoltaan tammikuun 7. päivänä.

Erdoganin mukaan joukkoja halutaan lähettää YK:n tukeman Libyan GNA-hallituksen tueksi.

Libya ollut jo vuosia kaaoksessa

Turkin parlamentti vahvisti lauantaina turvallisuus- ja sotilasyhteistyösopimuksen GNA:n kanssa. Tänään voimaan tullut sopimus mahdollistaa Turkin asevoimien ja turvallisuusjoukkojen henkilökunnan lähettämisen Libyaan koulutussyistä, kertovat turkkilaisviranomaiset.

Sotilaiden lähettäminen sotatoimiin vaatii kuitenkin erillisen aloitteen vahvistamista.

Erdogan on viime viikkoina vannonut lisäävänsä tarpeen mukaan sotilaallista tukea GNA:lle sotilaskomentaja Khalifa Haftarin vastaiseen taisteluun.

Libya on ollut jo vuosia kaaoksessa, kun eri aseelliset ryhmät ovat kamppailleet vallasta. Huhtikuusta alkaen kenraali Haftarin joukot ovat yrittäneet vallata pääkaupunki Tripolia kansainvälisesti tunnustetulta GNA-hallitukselta.

Haftar oli mukana kaatamassa diktaattori Muammar Gaddafia vuonna 2011, mutta hän on viime vuodet taistellut nykyistä hallitusta vastaan.

Erdogan: Venäläiset tukevat sotapäällikköä

Erdogan teki eilen vierailun Tunisiaan puolustusministerinsä ja vakoilujohtajansa kanssa. Tunisissa hän keskusteli mahdollisuudesta saada tulitauko Libyaan.

Turkki ja Qatar tukevat GNA:ta, Haftaria tukevat Egypti, Arabiemiraatit ja Venäjä, joilla on kaikilla kireät välit Turkin kanssa.

Erdoganin mukaan venäläinen turvallisuusyritys Wagner tukee Haftarin joukkoja, mutta Venäjä on kiistänyt väitteen. Erdoganin mielestä venäläisyritys auttaa sotapäällikköä, kun taas Turkki vastaa hänen mukaansa Libyan laillisen hallinnon kutsuun.

– Se on meidän eromme, Erdogan kertoi.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov piti epätodennäköisenä, että Turkin aikeet lähettää joukkoja Libyaan voisivat auttaa tilannetta.

– On epätodennäköistä, että kolmansien osapuolten väliintulo tähän tilanteeseen voisi edesauttaa ratkaisun saamista, Peskov sanoi.

– Mutta mikä tahansa yritys muilta mailta antaa suoraa apua ongelman ratkaisemiseksi on aina tervetullutta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja