Turkin maanjäristyksestä vuosi: Sadattuhannet ihmiset eivät ole päässeet palaamaan koteihinsa

Sila-koira ja kolme pentua selvisivät maanjäristysten raunioissa kuukauden Turkissa – lämmin jälleennäkeminen videolle 0:47
Sila-koira ja kolme pentua selvisivät maanjäristysten raunioissa kuukauden Turkissa – lämmin jälleennäkeminen videolle (8.3.2023)

Avuntarve on edelleen Turkissa ja Syyriassa suurta alueilla, joilla voimakas maanjäristys aiheutti tuhoja vuosi sitten. Asiasta kertoo Pelastakaa lapset -järjestö tiedotteessaan.

Järjestön mukaan yksistään Turkissa yli 761 000 ihmistä ei ole vielä päässyt palaamaan koteihinsa ja heistä noin 205 000 on lapsia.

Lisäksi järjestö kertoo kartoitustensa perusteella, että useat lapset Turkissa ja Syyriassa kärsivät mielenterveyden ongelmista tapahtumien vuoksi. Turkissa viime lokakuussa tehdyn kyselyn perusteella lähes joka toisella lapsella kerrottiin olevan merkkejä ahdistuksesta ja joka viidennellä oli ilmennyt aggressiivista käytöstä.

– Olemme toipumassa, mutta todellisuus on se, että kolmannes maanjäristyksen koettelemista lapsista joutuu edelleen elämään pienissä teltoissa ja konteissa, kertoo Pelastakaa lapset -järjestön Turkin maajohtaja Sasha Ekanayake tiedotteessa.

Avuntarve on kasvanut järjestön mukaan myös Syyriassa, jossa maanjäristys osui alueelle, jonka olot olivat jo ennestään heikot muun muassa maassa käydyn sodan vuoksi.

Yli 56 000 kuoli

Helmikuun alussa myös Kansainvälinen Punainen Risti julkaisi tuoreen avunpyyntönsä maanjäristyksen tuhoalueille Turkissa. Avunpyynnön mukaan Punainen Risti pyytää 750 miljoonan euron edestä rahoitusta humanitaarisen tilanteen auttamiseksi alueella.

Kaikkiaan yli 56 000 ihmistä kuoli Turkissa ja Syyriassa viime vuoden helmikuun maanjäristyksissä. YK:n alainen OCHA-järjestö on arvioinut, että maanjäristys vaikutti yli yhdeksään miljoonaan ihmiseen.

Lue myös:

    Uusimmat