Mainos

Turkin kaivostyöläinen: Olemme kuin perhe – nyt perhe on tuhottu

Tuhansia Turkin hiilikaivoksessa työskentelevien perheenjäseniä ja tuttuja on kerääntynyt kaupungin sairaalan ulkopuolelle odottamaan tietoa loukkaantuneista. Myös räjähdyspaikalla sadat ihmiset odottavat uutisia läheisistään. 

– Olen odottanut poikaani iltapäivästä asti, enkä ole kuullut hänestä vielä mitään, sanoi Sena Isbiler, jonka poika työskentelee kaivoksessa. 

Kaivostyöläinen Arum Unzar luonnehti onnettomuutta suunnattomaksi. 

– Me olemme kuin perhe, ja tuo perhe on nyt tuhottu. Saamme vain vähän uutisia, ja kun niitä tulee, ne ovat huonoja, hän sanoi. 

Myöskään energiaministeri Taner Yildiz ei ollut toiveikas. 

– Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä todennäköisemmin kuljemme kohti ikäviä uutisia, ministeri Yildiz sanoi toimittajille.

Alustavien arvioiden mukaan romahduksen aiheuttivat sähköviasta johtunut räjähdys ja sitä seurannut tulipalo.                

Pelastustyöntekijät ovat pumpanneet kaivokseen happea loukkuun jääneille.

– Siellä on hiilidioksidia ja myrkyllistä häkää. Meidän täytyy saada ystävämme pois sieltä nopeasti, ministeri Yildiz sanoi.

Loukussa kahden km:n syvyydessä

Viranomaisten mukaan loukkuun jääneet ovat kaivoskuilussa noin kahden kilometrin syvyydessä ja neljän kilometrin päässä kaivoksen sisäänkäynnistä. Pelastustöihin on määrätty myös sotilaita.  

Länsi-Turkissa Manisan maakunnassa tapahtunut kaivosonnettomuus on Turkin pahin vuosiin. Kuollut on ainakin 200 ihmistä. Satoja ihmisiä on yhä loukussa. Kaivoksessa oli energiaministeri Yildizin mukaan räjähdyshetkellä 787 työntekijää. 80 ihmistä on onnistuttu nostamaan elossa kaivoksesta.  

Vuonna 1992 kaasuräjähdys tappoi 263 työntekijää Mustanmeren lähellä sijaitsevassa Zonguldakin maakunnassa.   

Turkin hiilikaivosturvallisuuden on arvioitu olevan heikko. Onnettomuuden jälkeen kaivosyhtiö Soma Komur julkaisi tiedotteen, jossa se vakuutti, että kaivoksen turvatoimet olivat kunnossa. Turkin työministeriön mukaan kaivos on tarkastettu viimeksi maaliskuun puolivälissä eikä siitä löytynyt huomautettavaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.