Turisti saatetaan lennättää tulevaisuudessa avaruushotelliin

Lentomatkoja avaruuteen ja yöpyminen Maan kiertoradalla avaruushotellissa? Tänään keskiviikkona Studio55:n vieraaksi saapuneen avaruustekniikan tutkimusprofessori Väinö Kelhän mukaan osa avaruusturismin visioista on jo hyvinkin lähellä toteutumistaan, sillä ensimmäiset turstilennot on suunniteltu alkavaksi jo parin vuoden päästä. Avaruushotellejakin jo suunnitellaan – ainakin periaatteessa.

Väinö Kelhän avaruusinnostus sai lähtölaukaksensa vuonna 1957, kun hän lokakuisena iltana monien muiden tavoin tiirasi neuvostoliittolaisen Sputnik-avaruussatelliitin lentoa.

– Sputnikin ensimmäinen lento oli kyllä huima, ja itse asiassa siitä alkoi avaruusvallankumous, mittavan elämänuran avaruustutkimuksen parissa tehnyt mies totesi.

Nyt vallankumouksessa on jo päästy siihen pisteeseen, että pian avaruuteen pääsee tavallinen kadun tallaajakin. Avaruusmatkat ovat päässeet jo jopa suomalaisen matkanjärjestäjän kohdelistalle – tosin reissun hinta on vielä rouheasti yli 100 000 euroa. Kelhän mukaan summalla saa hypähdyksen avaruuden reunalle, eli noin 100–110 kilometrin korkeuteen.

– Lentokoneet on valmiiksi jo kehitetty, avaruuslentokoneet siis, ja ensimmäistä matkaa suunnitellaan vuonna 2011, hän kertoi.

Tähtitaivaan taa suunnitellaan tulevaisuudessa perustettavan jopa avaruushotelleja. Kelhän mukaan ajatuksena on, että Maata kiertävälle radalle, 340 kilometrin korkeuteen, viedään pieniä avaruusasemia, jotka linkitetään yhteen. Kun näitä moduuleja on riittävästi, syntyy omanlaisensa avaruusasema – avaruushotelli.

Avaruustekniikan tutkimusprofessorin mielestä visio hotelleista on mahdollinen, vaikka palvelutaso ja aktiviteettimahdollisuudet jäävät esimerkiksi Espanjan aurinkorantojen lepokeitaista. Hintaakin hotellilomalle kertyisi 100 000-200 000 euroa. Avaruushotellien valttikortti olisi kuitenkin uniikkielämys sekä mahtavat maisemat – ikkunasta kun näkyisi koko maapallo mahtavassa väriloistossaan.

– Astronautit ovat kertoneet, että se näky on huikea ja se iskee tajuntaan oikein kunnolla. Että ehkä siitä kannattaa 150 000 euroa maksaa, Kelhä totesi.

Seuraavat varsinaiset edistysaskeleet avaruuden valloittamisessa liittyvät Kelhän mukaan avaruusasemien perustamiseen Kuun ja Marsin pinnalle.

– On arvioitu, että energian ja materiaalien tuottaminen kuussa on mahdollisesti niin hyvä bisnes, että sitä kannattaa tavoitella.

Lue myös:

    Uusimmat