Mainos

Turhuutta vai tärkeä elinkeino? Turkistuottaja ja eläinsuojelija väittelyssä

Turkistarhauksen kieltämistä koskevan lakialoite etenee eduskuntaan tämän vuoden aikana.

Asiasta on tehty ensimmäinen kansalaisaloite, joka oli viikko sitten saanut lähes 70 000 tarkistettua allekirjoitusta. Eduskunta ottaa lakiehdotuksen käsittelyynsä tämän vuoden aikana.

Eläinsuojelujärjestö Animalia on yksi turkistuotantokieltoa koskevan lakialoitteen vireillepanijoista. Toiminnanjohtaja Kati Pulli sanoi Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa, että sadat vapaaehtoiset ovat keränneet nimiä tätä ensimmäistä kansalaisaloitetta varten.

– Haluamme kieltää turkistarhauksen, koska mielestämme ja myös tutkimusten mukaan turkiseläinten hyvinvointi on kehnoa. Tarhaus ei täytä eläinten lajityypillisiä tarpeita ja sen lopputuote on turha. Eläinten tunteet eivät ole samoja kuin ihmisillä, mutta merkityksellisiä nekin ovat. Kärsimystä ei pidä sallia.

Pullin mielestä turkistuotanto tulisi lakkauttaa siirtymäajan puitteissa, jolloin suurin osa tuottajista ehtisi eläkkeelle. Turkisalalla uskotaan, että jos elinkeino kielletään Suomessa, se siirtyy kehnompien olosuhteiden maihin.

– Kulutus ei ole vakio vaan suomalaisella markkinoinnilla on ollut turkisten käyttöä kasvattava vaikutus, Pulli sanoi.

"Asenteiden muuttuminen ei pelota"

Juha Herrala Alajärveltä on toiminut turkistuottajana 14 vuotta. Hänen mielestään tarhauksen kieltäminen olisi kova isku elinkeinoelämälle.

– Se veisi Pohjanmaalta 20 000 työpaikkoja ja samalla satojen miljoonien eurojen tulot. Tutkimukset osoittavat, että eläimet voivat näissä kasvatusoloissa hyvin. Ketuille syntyi pentuja 200 000 enemmän kuin aiemmin. Sekin on merkki siitä, että ne voivat hyvin. Meillä tarhaajilla on tietoa ja kokemusta tästä työstä. Usein tuntuu, että tämän toimialan vastustajia kuunnellaan vähän liikaa.

Herrala näkee tiukentuneiden asenteiden taustalla sen, että eläinten olosuhteita ei tunneta.

– Ei se asenteiden muuttuminen pelota, koska täällä maaseudulla turkistuottajat saavat vielä kulkea rinta rottingilla. Kaupungeissa käsitys maaseudusta on hämärtynyt. Moni vastustaja ei ole koskaan käynyt tarhalla. Monen mieli on muuttunut vierailun jälkeen.

Herrala arvostelee tarhoille käyneiden salakuvaajien toimia.

– Salakuvaajat ovat esitelleet sairaita eläimiä, jotka ovat jo saaneet lääkitystä. Jos kameraa olisi vähän käännetty, tämä olisi käynyt ilmi eläimen kantakortista, Herrala sanoi.

Suomalaisilla on viime maaliskuusta alkaen ollut oikeus tehdä eduskunnalle aloitteita lain säätämiseksi. Tämä edellyttää, että aloitteen allekirjoittaa vähintään 50 000 äänioikeutettua Suomen kansalaista puolen vuoden sisällä.

Keskustelu turkistuotannosta jatkuu MTV3-kanavalla Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa tänään kello 22.35. Keskustelemassa ovat entinen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ja kirjailija Antti Nylén.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.