Tupakkaan ja portviiniin mieltynyt Jeanne Calment oli 122-vuotiaana kuollessaan maailman vanhin ihminen, ja joidenkin mielestä huijari – ranskalaistutkijat iskevät nyt takaisin

Ranskan viranomaiset eivät aio muuttaa maailman vanhimman ihmisen Jeanne Calmentin syntymätodistusta venäläisten tutkijoiden julkituomista epäilyksistä huolimatta, kertoo BBC

Venäläiset ovat kyseenalaistaneet 122-vuotiaana kuolleen naisen iän. Uusi ranskalaisasiantuntijoiden raportti puoltaa Calmentin iän aitoutta.

Vuonna 1885 syntynyt ranskalainen Jeanne Calment kuoli vuonna 1997. Hänellä oli tuolloin ikää 122 vuotta ja 165 päivää, tehden hänestä vanhimman koskaan eläneen ihmisen.

Kukaan ei ole sittemmin rikkonut Calmentin ennätystä, eikä kenenkään muun ei ole vahvistettu eläneen edes 120-vuotiaaksi saakka. Toiseksi vanhimmaksi vahvistetusti elänyt ihminen oli yhdysvaltalainen Sarah Knauss, joka kuoli 119-vuotiaana. 

Calment pääsi myös Guinnessin ennätyskirjaan.

Calment alkoi kerätä mainetta Ranskassa 90-luvulla jo elinaikanaan, ja hän myös nautti siitä.

– Minä odottelen kuolemaa ja journalisteja, Calment sanoi The Irish Times-lehden mukaan, kun lehdistön edustajat tungeksivat hänen puheilleen hänen 120-vuotissyntymäpäivänään.

Calment oli valmistellut nenäkkään kommentin toimittajia varten.

– Minulla on vain yksi ryppy ja minä istun sen päällä.

Nainen tunnettiinkin värikkäänä ja räväkkänä persoonana. Hänellä oli myös mieltymys tupakkaan, portviiniin ja suklaaseen.

Venäläistutkijat: Tytär varasti äitinsä identiteetin välttääkseen verot

Viime vuoden joulukuussa venäläiset tutkijat Nikolay Zak ja Velery Novoselov kyseenalaistivat Calmentin iän ja väittivät, että Jeanne Calment kuoli jo vuonna 1934.

Venäjäläistutkijat väittivät artikkelissaan, että Jeanne Calmentina esiintyvä nainen onkin hänen tyttärensä Yvonne Billot-Calment, joka olisi 30-luvulla ottanut äitinsä identiteetin välttääkseen perintöveron.

Viranomaistietojen mukaan tytär Yvonne kuoli vuonna 1934. Venäläisutkijat kuitenkin epäilivät, että oikeasti silloin kuoli 59-vuotias Jeanne, mutta tytär otti hänen paikkansa ja jatkoi äitinsä identiteetillä.

Eli maailman vanhimmaksi ihmiseksi väitetty nainen olisi siis ollut kuollessaan 99-vuotias. Pitkä elinikä sekin, muttei lähellekään pisin. 

Venäläistutkijoiden väitteet perustuivat muun muassa siihen, että naisen elämästä kertovien asiakirjojen kuvausten mukaan Jeannella olisi ollut eriväriset silmät eri aikoina. Hänen ikänsä myös esitetään tilastollisena mahdottomuutena.

Raporttiin on myös kerätty Calmentin medialle ja tutkijoille antamia lausuntoja elämästään. Ne ovat tutkijoiden mukaan ristiriidassa viranomaistietojen kanssa. Calment oli raportin mukaan muun muassa viitannut isoäitiinsä väärällä nimellä ja muistanut väärin vuosilukuja.

Ranskalaistutkijat kutsuvat väitteitä salaliittoteoriaksi

Maailmalla venäläisten tutkimus aiheutti kohua, ja huijariksi epäiltyä Jeanne Calmentia vaadittiin pois ennätyskirjoista.

Uusimassa ranskalaistutkijoiden julkaisemassa raportissa Jeanne Calmentin ikää kyseenalaistavia väitteitä kutsutaan salaliittoteorioiksi, ja tutkimuksen arvellaan perustuvan virheellisiin faktoihin. Tutkimusta kutsutaan tieteellisesti epäpäteväksi.

Raportissa käydään läpi asiakirjat ja seikat, joiden perusteella Calmentin ikä vahvistettiin. Raportin laatijoiden joukossa on Jean-Marie Robine, joka haastatteli Calmentia useasti 1990-luvulla.

– Huolimatta muutamista pienistä epäjohdonmukaisuuksista, kertakaan keskustelujen aikana ei herännyt epäilys huijauksesta, tai varsinkaan identiteettivaihdoksesta äidin ja tyttären välillä, raportissa todetaan.

Jo yli 10 miljoonaa 100-vuotiaaksi elänyttä ihmistä

Raportissa kumotaan väitteet, joiden mukaan Yvonne-tytär olisi esiintynyt äitinään. Asiakirjojen mukaan vuonna 1934 paikallinen media uutisoi, miten 36-vuotiaan Yvonnen hautajaisiin osallistui suuri joukko ihmisiä. Kuolinilmoitus oli lähetetty yli 30 henkilön nimissä, ja kymmenet ihmiset osallistuivat ruumiinvalvojaisiin. 

Raportissa todetaan myös, että identiteettivaihdosta epäiltiin jo vuonna 1995, mutta se kumottiin jo tuolloin.

Raportin mukaan 100-vuotiaiksi on elänyt jo yli 10 miljoonaa ihmistä, ja yli 120-vuoden iän saavuttaminen on tilastollisesti mahdollista, vaikka se onkin hyvin epätodennäköistä.

Jeanne Calmentin menneen kotikunnan Tarasconin syyttäjänvirasto kieltäytyi muuttamamasta Calmentin syntymätodistusta nähtyään uusimman raportin. 

Ranskalaisen RFI-radiokanavan mukaan venäläistutkija Zak kommentoi uutistoimisto AFP:lle, että seisoo tutkimuksensa takana. Hän kutsui uutta raporttia "heikoksi". 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.