Tuorepastan valmistus kotona vaatii pikkuisen vaivaa, mutta ei ole ollenkaan vaikeaa. Vaiva palkitaan ruokapöydässä. Itse tehdystä pastataikinasta voit muotoilla haluamasi mallisia pastakuvioita, sellaisiakin, joita ei löydy kaupan hyllyiltä.
Raviolien herkullisuus perustuu meheviin täytteisiin. Täytteiden valmistuksessa kannattaa käyttää mielikuvitusta kokeilemalla omia suosikkiraaka-aineita. Alla on muutamia herkullisia täytevinkkejä.
Pastataikinan valmistus:
Tuorepasta
(6 annosta)
4 keskikokoista kananmunaa
noin 5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
(1 rkl öljyä)
1. Aseta leikkuuterä tehosekoittimen kulhoon. Kaada kulhoon kaikki raaka-aineet. Käynnistä kone, pysäytä ja käynnistä uudelleen. Jatka tätä, kunnes taikina on kokonaan sekoittunut. Anna koneen käydä vielä minuutin ajan. Jos taikina tuntuu kuivalta, lisää tilkka öljyä.
2. Laita taikina tuorekelmuun käärittynä jääkaappiin lepäämään vähintään tunnin ajaksi. Leikkaa taikina neljään osaan. Kaaviloi taikinapala pastakoneen isoimman välin läpi muutaman kerran. Taita taikina joka välissä kaksinkerroin. (kuva)
3. Säädä kone askel kerrallaan ohuemmalle välille ja kauli taikina yhä ohuemmaksi. Kauli taikina kaksi kertaa ohuimmasta välistä. Jauhota taikinalevy ja kääri löyhäksi rullaksi. Leikkaa ohuita tai paksuja pastanauhoja. Irrottele nauhat toisistaan.
4. Anna nauhojen kuivahtaa noin15 minuuttia ennen keittämistä esimerkiksi pyyhkeen päällä tuolin selkänojalla. Useamman päivän säilyttämistä varten kääri nauhat löyhälle rullalle.
5. Keittäminen: Varaa pastaa noin 400-500 g ruokailijaa kohden. Keitä pasta runsaassa vedessä, johon on lisätty öljyä ja suolaa. Öljy estää pastaa tarttumasta yhteen ja kiehumasta yli. Pastan kypsyyttä kannattaa kokeilla maistamalla. Tuorepastan kypsymisajaksi riittää usein 1-3 minuuttia. 6. Siivilöi pasta. Jos et käytä pastaa heti, huuhtele se kylmällä vedellä kypsymisen pysäyttämiseksi. Pastaa ei tarvitse huuhdella, jos kastikkeen sekoittaa kypsän pastan joukkoon välittömästä ja asettaa myös tarjolle.
Vinkki: Pastataikinan voi kaulia myös tavallisella kaulimella hyvin jauhotetulla pöydällä. Kauliminen vaatii hieman käsilihaksia, mutta lopputulos aivan yhtä hyvä kuin koneellakin kaulittu. Taikina kannattaa kääntää kaulimisen aikana muutaman kerran kaksinkerroin, kuten pastakoneellakin valmistettaessa. Näin levystä saa tasaisemman niin paksuudeltaan kuin reunoiltakin.
Raviolit
1 annos tuorepastataikinaa
Täyte 1:
100 g kylmäsavulammasta tai -poroa hienonnettuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
tuoretta rosmariinia tai timjamia
Täyte 2:
150 g maksapasteijaa
1/2 dl parmesaanijuusto raasteena
1 pieni punasipuli hienonnettuna
persiljaa hienonnettuna
suolaa mustapippuria
Täyte 3:
1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna
1 rkl kapriksia
150 g maustamatonta tuorejuustoa
pippuria
Valmista pastataikina yllä olevan ohjeen mukaan. Anna vetäytyä hyvin. Sekoita täytteen aineet keskenään.
Ravioleiden valmistus:
1. Leikkaa taikina neljään osaan. Kaaviloi taikina pastakoneen isoimman välin läpi muutaman kerran. Taita taikina joka välissä kaksinkerroin.
2. Säädä kone askel kerrallaan ohuemmalle välille ja kauli taikina yhä ohuemmaksi. Kauli taikina kaksi kertaa ohuimmasta välistä.
3. Levitä taikina työpöydälle ja leikkaa kahdeksi yhtä suureksi levyksi. Laita toiselle levylle täytettä tasaisin välein.
4. Kostuta taikinan pinta vedellä sumutuspullon tai sudin avulla.
5. Nosta toinen levy päälle ja painele taikina tiukasti kiinni, siten ettei väliin jää lainkaan ilmaa. Sisään jäänyt ilma avaa raviolin keittämisen aikana. Jos ilmaa kuitenkin jää, voi taikinaan tehdä pienen reiän ja painella ilman siitä ulos.
6. Pyöreitä ravioleja saat leikkaamalla ne irti taikinalevystä jauhotetulla juomalasin reunalla. Neliskulmaiset raviolit voi leikata toisistaan taikinapyörällä tai veitsellä.
7. Painele leikkauspinta kiinni haarukalla. Keitä raviolit heti tai laita ne hetkeksi jääkaappiin leivinpapereiden väliin, jotta ne eivät kuivu.
8. Keitä raviolit runsaassa, ei aivan kiehuvassa, reippaasti suolatussa vedessä, noin 5 minuuttia.
Pastataikinan voi kaulia myös tavallisella kaulimella hyvin jauhotetulla pöydällä. Kauliminen vaatii hieman käsilihaksia, mutta lopputulos aivan yhtä hyvä kuin koneellakin kaulittu. Taikina kannattaa kääntää kaulimisen aikana muutaman kerran kaksinkerroin, kuten pastakoneellakin valmistettaessa. Näin levystä saa tasaisemman niin paksuudeltaan kuin reunoiltakin.
Raviolit voi myös pakastaa. Pakasta ne toisistaan erillisinä esimerkiksi tarjottimen tai leivinpaperin päällä ja laita sitten tiiviiseen astiaan ja raviolien väliin leivinpaperia. Raviolit voivat olla pakastimessa noin kuukauden.
Vinkki:Helppo ja nopea kastike ravioleille syntyy tomaatista, basilikasta ja voista. Kuullota voissa tomaattikuutioita hetki, lisää runsaasti silputtua basilikaa. Mausta mustapippurilla.
Uusimmat
-
10:00
Tässä ovat Tanssii Tähtien Kanssa -semifinaalin kappaleet ja tanssilajit
-
09:56
Äärioikeiston päämaja paloi Hyvinkäällä
-
09:53
"Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"
-
09:28
Futisjättien kohtaamisessa kiehui – "Miksi tuomari saa tehdä noin?"
-
09:00
Jättikauppa: Audin F1-hankkeesta hurjia tietoja
-
08:48
Taylor Swift palkintokuningatar, Rita Ora muisteli Liam Paynea – näin sujui MTV Europe Music Awards -gaala
-
08:24
Arvio: Naton tavoite puolustusmenoista nousee selvästi lähivuosina
-
08:03
Kauppakeskus Jumbo vaihtaa nimensä
-
07:48
Tämä huipputärkeä kulissihetki toistuu MM-rallissa jatkuvasti – "Harvemmin näytetään telkkarissa"
-
07:42
Satsuma, klementiini vai mandariini? Näin hedelmät oikeasti eroavat toisistaan
-
07:35
Mika Aaltola: "Trumpilla tuntuu olevan kiire"
-
07:11
Näin Käärijä suoriutui TTK-tuomaroinnista Jukka Haapalaisen mukaan
-
07:07
Vetikö VAR tässä metsään? FC Barcelonan yllätystappiossa kuohuttava episodi
-
07:01
Pekka Rinne kipuili NHL-uransa kanssa – vierellä piipahtanut Olli Jokinen jätti jälkensä: "Vei sen ihan äärimmilleen"
-
06:29
Yksi oire pistetään herkästi peräpukamien piikkiin, vaikka ei koskaan pitäisi – milloin kolonoskopia on tarpeen?
-
06:19
Onnenkantamoinen ratkaisi NHL:ssä – Mikael Granlundin San Joselle niukka selätys
-
06:16
Ympäristötoimittajan kommentti: Bakun ilmastokokous alkaa lämpöennätysten rikkoutuessa
-
05:55
Kommentti: Antti Pennanen teki kulissien takana äärimmäisen fiksun liikkeen – se lupaa Leijonien kannalta hyvää
-
05:50
Stubb puhuu huomenna YK:n ilmastokokouksessa
-
05:49
MTV selvitti: Tällaisia testamenttiperintöjä suurimmat kaupungit ovat saaneet – yksi kohde yli muiden
-
Lataa lisää