Tuorepastan valmistus kotona vaatii pikkuisen vaivaa, mutta ei ole ollenkaan vaikeaa. Vaiva palkitaan ruokapöydässä. Itse tehdystä pastataikinasta voit muotoilla haluamasi mallisia pastakuvioita, sellaisiakin, joita ei löydy kaupan hyllyiltä.
Raviolien herkullisuus perustuu meheviin täytteisiin. Täytteiden valmistuksessa kannattaa käyttää mielikuvitusta kokeilemalla omia suosikkiraaka-aineita. Alla on muutamia herkullisia täytevinkkejä.
Taikinaan ajellaan pastakoneellaCopyright MTV Oy 2003
1. Aseta leikkuuterä tehosekoittimen kulhoon. Kaada kulhoon kaikki raaka-aineet. Käynnistä kone, pysäytä ja käynnistä uudelleen. Jatka tätä, kunnes taikina on kokonaan sekoittunut. Anna koneen käydä vielä minuutin ajan. Jos taikina tuntuu kuivalta, lisää tilkka öljyä.
2. Laita taikina tuorekelmuun käärittynä jääkaappiin lepäämään vähintään tunnin ajaksi. Leikkaa taikina neljään osaan. Kaaviloi taikinapala pastakoneen isoimman välin läpi muutaman kerran. Taita taikina joka välissä kaksinkerroin. (kuva)
3. Säädä kone askel kerrallaan ohuemmalle välille ja kauli taikina yhä ohuemmaksi. Kauli taikina kaksi kertaa ohuimmasta välistä. Jauhota taikinalevy ja kääri löyhäksi rullaksi. Leikkaa ohuita tai paksuja pastanauhoja. Irrottele nauhat toisistaan.
4. Anna nauhojen kuivahtaa noin15 minuuttia ennen keittämistä esimerkiksi pyyhkeen päällä tuolin selkänojalla. Useamman päivän säilyttämistä varten kääri nauhat löyhälle rullalle.
5. Keittäminen: Varaa pastaa noin 400-500 g ruokailijaa kohden. Keitä pasta runsaassa vedessä, johon on lisätty öljyä ja suolaa. Öljy estää pastaa tarttumasta yhteen ja kiehumasta yli. Pastan kypsyyttä kannattaa kokeilla maistamalla. Tuorepastan kypsymisajaksi riittää usein 1-3 minuuttia. 6. Siivilöi pasta. Jos et käytä pastaa heti, huuhtele se kylmällä vedellä kypsymisen pysäyttämiseksi. Pastaa ei tarvitse huuhdella, jos kastikkeen sekoittaa kypsän pastan joukkoon välittömästä ja asettaa myös tarjolle.
Vinkki: Pastataikinan voi kaulia myös tavallisella kaulimella hyvin jauhotetulla pöydällä. Kauliminen vaatii hieman käsilihaksia, mutta lopputulos aivan yhtä hyvä kuin koneellakin kaulittu. Taikina kannattaa kääntää kaulimisen aikana muutaman kerran kaksinkerroin, kuten pastakoneellakin valmistettaessa. Näin levystä saa tasaisemman niin paksuudeltaan kuin reunoiltakin.
Raviolit
1 annos tuorepastataikinaa
PuolikuitaCopyright MTV Oy 2003
Täyte 1: 100 g kylmäsavulammasta tai -poroa hienonnettuna 100 g maustamatonta tuorejuustoa tuoretta rosmariinia tai timjamia
Täyte 2:
Pyöreitä ravioleitaCopyright MTV Oy 2003
150 g maksapasteijaa 1/2 dl parmesaanijuusto raasteena 1 pieni punasipuli hienonnettuna persiljaa hienonnettuna suolaa mustapippuria
Valmista pastataikina yllä olevan ohjeen mukaan. Anna vetäytyä hyvin. Sekoita täytteen aineet keskenään.
TortelliiniCopyright MTV Oy 2003
Ravioleiden valmistus:
Taikinan levitys työpöydälleCopyright MTV Oy 2003
1. Leikkaa taikina neljään osaan. Kaaviloi taikina pastakoneen isoimman välin läpi muutaman kerran. Taita taikina joka välissä kaksinkerroin. 2. Säädä kone askel kerrallaan ohuemmalle välille ja kauli taikina yhä ohuemmaksi. Kauli taikina kaksi kertaa ohuimmasta välistä.
Täytteen pursottamistaCopyright MTV Oy 2003
3. Levitä taikina työpöydälle ja leikkaa kahdeksi yhtä suureksi levyksi. Laita toiselle levylle täytettä tasaisin välein. 4. Kostuta taikinan pinta vedellä sumutuspullon tai sudin avulla.
Tee ravioleista mahdollisimman tiiviitäCopyright MTV Oy 2003
5. Nosta toinen levy päälle ja painele taikina tiukasti kiinni, siten ettei väliin jää lainkaan ilmaa. Sisään jäänyt ilma avaa raviolin keittämisen aikana. Jos ilmaa kuitenkin jää, voi taikinaan tehdä pienen reiän ja painella ilman siitä ulos.
Muotilla saat pyöreitä ravioleitaCopyright MTV Oy 2003
6. Pyöreitä ravioleja saat leikkaamalla ne irti taikinalevystä jauhotetulla juomalasin reunalla. Neliskulmaiset raviolit voi leikata toisistaan taikinapyörällä tai veitsellä.
Paina ravilien reunat kiinni tiiviisti haarukallaCopyright MTV Oy 2003
7. Painele leikkauspinta kiinni haarukalla. Keitä raviolit heti tai laita ne hetkeksi jääkaappiin leivinpapereiden väliin, jotta ne eivät kuivu.
Keitä raviolit väljässä vedessäCopyright MTV Oy 2003
8. Keitä raviolit runsaassa, ei aivan kiehuvassa, reippaasti suolatussa vedessä, noin 5 minuuttia.
Pastataikinan voi kaulia myös tavallisella kaulimella hyvin jauhotetulla pöydällä. Kauliminen vaatii hieman käsilihaksia, mutta lopputulos aivan yhtä hyvä kuin koneellakin kaulittu. Taikina kannattaa kääntää kaulimisen aikana muutaman kerran kaksinkerroin, kuten pastakoneellakin valmistettaessa. Näin levystä saa tasaisemman niin paksuudeltaan kuin reunoiltakin.
Raviolit voi myös pakastaa. Pakasta ne toisistaan erillisinä esimerkiksi tarjottimen tai leivinpaperin päällä ja laita sitten tiiviiseen astiaan ja raviolien väliin leivinpaperia. Raviolit voivat olla pakastimessa noin kuukauden.
Helppo ja herkullinen kastike ravioleilleCopyright MTV Oy 2003
Vinkki:Helppo ja nopea kastike ravioleille syntyy tomaatista, basilikasta ja voista. Kuullota voissa tomaattikuutioita hetki, lisää runsaasti silputtua basilikaa. Mausta mustapippurilla.