Tuore sosiaali- ja terveysministeri: Yksityisten lääkäripalvelujen Kela-korvaukset alas

MTV:n Huomenta Suomen vieraana ollut tuore sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) lupaa, ettei terveyspuolen säästöjä tehdä juustohöylällä.

– Juustohöylän kanssa leikkauksia ei voida tehdä.  Meidän on katsottava myös välilliset vaikutukset, että mitä niistä seuraa. Meidän täytyy tehdä oikeudenmukaisia päätöksiä, Mäntylä summaa.

Yksi asia, mistä Mäntylä olisi valmis karsimaan rajulla kädellä, on yksityisten terveyspalvelujen kela-korvaukset. Nyt hallitusohjelmassa linjataan, että yksityisistä hammaslääkäripalkkioista maksettavaa sairausvakuutuskorvausta vähennetään viidenneksellä. Tuoreen ministerin mukaan yksityisten lääkäripalveluiden kela-korvauksia olisi mahdollista kiristää vielä enemmän.

– En tiedä kokonaan pois, mutta mielestäni niistä voi ottaa vieläkin enemmän kuin mitä nyt on jo päätetty leikata, Mäntylä toteaa.


Sote täsmentyy vielä

Mäntylän mukaan uudessa soteratkaisussa on tärkeää huomioida alueelliset erityispiirteet. Hallitusohjelmaan on kirjattu 19 sote-aluetta 

– Nyt lähdetään tekemään täsmentäviä toimenpiteitä ja muokataan sotea tästä eteenpäin yhteistyössä.

Vaikka Mäntylän mukaan terveysasioista ei säästetä juustohöylällä, hän painottaa, että "totta kai myös taloudelliset intressit merkitsevät".

–Haetaan ratkaisua, millä saadaan pitkälle meneviä hyviä vaikutuksia. Ei missää tapauksessa sellaista mallia, missä hyvät käytännöt viedään pois. Tärkeää on turvata alueelliset erityspiirteet.

Onko mahdollista, että tulee hallituksen esitykseen tulee muutoksia?

– Katsotaan ne välilliset vaikutukset.

Kysymykseen maakuntaverosta sote-rahoituksessa Mäntylä ei sano juuta eikä jaata.

–Siihen en ota vielä kantaa. Se on jatkotyön kannalta tärkeitä asioita. Täytyy miettiä, kuinka tarkoituksen mukaista on lähteä verotusta laajentamaan?Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja