Mainos

Tuore kulttuuriministeri Siimes aikoo jatkaa edeltäjänsä linjoilla

Vasemmistoliiton puheenjohtajasta Suvi-Anne Siimeksestä tuli tänään ministeri. Tasavallan presidentti määräsi hänet avoimella kirjeellä valtioneuvoston jäseneksi. Samassa yhteydessä Claes Andersson vapautettiin ministerin tehtävistä. Siimes jatkaa Anderssonin tehtäviä kulttuuriministerinä.

Ministerin vaihtuminen liittyy puolueen puheenjohtajavaihdokseen. Siimes valittiin puheenjohtajaksi toukokuussa. Tässä yhteydessä sovittiin, että hän nousee myös hallitukseen. Andersson päätyi lopulta tekemään tietä Siimekselle.

Presidentin esittelyn jälkeen pidetyssä valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa Siimes vannoi virkavalan. Tuomarinvalan hän on vannonut jo aiemmin, koska hän on toiminut oikeudessa lautamiehenä.

Puolueen puheenjohtajana Siimes pääsee hallituksessa suoraan merkittäville paikoille. Pääministeri määräsi hänet sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan että talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäseneksi. Siimes on 35-vuotias ekonomisti. Koulutukseltaan hän on valtiotieteen lisensiaatti.

Uusi ministeri aloitti maltillisesti

Tuore kulttuuriministeri ei vielä suostunut juuri kertomaan tarkempia suunnitelmiaan sen enempää kulttuurin kuin talouspolitiikankaan alalla. Hän lupasi kuitenkin kädenjälkensä, tai graffitinsa, alkavan näkyä jo lähiviikkoina. Siimes sanoo pysyvänsä hallituksessa vasemmistoliiton tähänastisella linjalla. Hänen mukaansa talouspolitiikassa on vielä odotettavissa kiistaa valtionyhtiöiden myyntitulojen käytöstä.

Siimes muistuttaa myös, että työttömyyden hoidossa on vielä tekemistä ja pitää tärkeänä sitä, että työllisyyskysymykset säilyvät näkyvällä sijalla myös seuraavan hallituksen ohjelmassa. Ensi töikseen uusi ministeri osallistui hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokoukseen. Hänen mukaansa naapurimaan tilanne ei anna syytä aiempaa suurempaa huolestumiseen, mutta etenkin talouden ja Suomen Venäjän-kaupan tilannetta seurataan päivittäin.

Työpajatoimintaan varmempi rahoitus

Uusi kulttuuriministeri aikoo opetusministeriössä vaalia edeltäjänsä Claes Anderssonin perintöä ja huolehtia siitä, että keskeneräiset hankkeet hoituvat loppuun. Puolitiessä on ainakin valtioneuvoston arkkitehtuuripoliittinen ohjelma, jonka Andersson oli toivonut ehtivänsä esitellä ennen eroaan. Ministeriössä valmistellaan paraikaa myös taidehallinnon uudistusta. Uudet liikunta- ja kirjastolait puolestaan viipyvät eduskunnan sivistysvaliokunnassa.

Nuorisopolitiikassa Siimes mainitsi olevansa kiinnostunut työpajatoiminnasta, jonka rahoituksen hän haluaisi varmistaa pysyvälle pohjalle. Hänen mukaansa työpajoista on hyviä kokemuksia nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Siimekseltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös hänen tulevista pukeutumissuunnitelmistaan. Yhden, mutta vain yhden hameen hankinta on kuulemma suunnitelmissa. Urheilullinen ministeri moitiskeli myös paikallaolleiden toimittajien hidasta kysymystahtia ja suositteli heillekin kuntoliikuntaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.