Tuore kirja: Karkaileva Rehn oli turvamiesten painajainen Bosniassa

Tuoreessa Johanna Vesikallion kirjoittamassa kirjassa "Lillan - Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä" Rehn muistelee järkyttäviä kokemuksiaan eri puolilla maailman kriisipesäkkeissä. 

Rehn nimitettiin vuonna 1995 YK:n Ihmisoikeuskomissioon ihmisoikeustarkkailijaksi entisen Jugoslavian alueelle. Koillis-Bosniassa oli tapahtunut useita sotarikoksia, esimerkiksi Srebrenicassa entisen Jugoslavian sodan järkyttävin tapaus, kun 8000 miestä kuoli verilöylyssä.

Rehn kertoo kirjassaan saaneensa yllättävää apua sotarikollisten kohtaamiseen ennen lähtöään. Silloinen poliisiylijohtaja oli kauhuissaan kuullessaan, ettei Rehnillä ollut kuulustelutekniikoita hallussaan. Hän järjesti Rehnille nelituntisen pikakurssin, josta oli naiselle valtavasti hyötyä tulevina vuosina.

– Kaikki eleet, rauhallisena pysyminen, hikoileminen, raapimiset --- Aina kun tulin roistojen luo, he yrittivät istuttaa minut sellaiseen matalaan nojatuoliin ja he istuivat itse pöydän päässä. Sen opin, että milloinkaan ei sellaiseen pidä lähteä, vaan aina katsottava ylhäältä alas sitä, jota kuulustelee, Rehn muistelee kirjassaan. 

Elisabeth Rehn tapasi pahamaineisimman Balkanin sodan päätekijän, Slobodan Milosevicin, kahdesti. Tapaamisista jäi hyvin kummallinen olo, Rehn kertoo kirjassa.

Ensimmäisellä kerralla Milosevic vaati jäädä huoneeseen kahden Rehnin kanssa. Tapaaminen oli hankala ja Milosevic yritti painostaa Rehniä.

Toisella kertaa, vuotta myöhemmin, Milosevic oli jopa lipevä, ja yritti ahdistaa Rehniä sohvannurkkaan. 

Tapahtumat toivat painajaisia

Lisäksi Rehnin kuuluisa hymy hämäsi Balkanillakin. Hän pääsi kulkemaan alueella melko vapaasti. 

Rehn vieraili ruumiiden tunnistuskeskuksissa ja kuunteli paikallisten helvetillisiä elämäntarinoita. Rehnin tehtävänä oli kerätä tietoa mahdollisimman tarkasti ja raportoida ne eteenpäin.

Rehnin turvamiehille elämä Bosniassa aiheutti päänsärkyä. Rehn halusi riskeistä huolimatta elää Sarajevossa ihmisten keskellä, mikä vaati erityisiä turvajärjestelyitä. Kirjassa kerrotaan myös, kuinka hän myös livahti ajoittain omille teilleen.

– Hänen tapansa työskennellä on ollut aina hyvin paljon se, että hän menee sinne missä tapahtuu. Muistan kun oltiin Sarajevossa, niin autonkuljettaja vähän kirosikin sitä, etteivät hänen edeltäjänsä koskaan lähteneet tällä tavalla tilanteisiin, kun oli menossa joku serbialueen erottaminen kuvaannollisella muurilla ja siihen liittyvä miehenosoitus. Eihän häntä mikään sieltä pitänyt pois, Rehnin turvallisuudesta vastannut majuri Heljo Laukkala muistelee kirjassa.

Rehn halusi liikkua vapaasti, olla käyttämättä luotiliivejä ja luottaa paikallisiin, vaikka erilaisia outouksia tapahtuikin. Rehnin asuntoon muun muassa murtauduttiin ja hänen ruokkimansa kissat myrkytettiin.

Rehn nimitettiin YK:n erityisedustajaksi entisen Jugoslavian alueelle marraskuussa 1997 Yhdysvaltain vastustuksesta huolimatta.

Tehtävä päättyi vuonna 1999. Kirjassa Rehn kertoo, että Bosnian tapahtumat palasivat kummittelemaan painajaisuniin.

Lue myös:

    Uusimmat