Mainos

Tuomioja: Oikeusjärjestyksen vahvistaminen tärkeintä terrorismin torjunnassa

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Suomi olisi halunnut painottaa EU:n eilisen huippukokouksen päätöslauselmassa oikeusjärjestyksen vahvistamista enemmän kuin päätöslauselmaan kirjattiin.

-Lausuma on kompromissi, tuskin siihen mikään maa tietenkään aivan kaikilta osin tyytyväinen oli, TV1:n Lauantaiseura-ohjelman vieraana ollut Tuomioja totesi.

Tuomioja piti kuitenkin myönteisenä, ettei joidenkin maiden tiukemmasta linjasta huolimatta EU-maiden selvä enemmistö ei edelleenkään halua viljellä sotaretoriikkaa. Tuomioja huomautti, että kovista puheista huolimatta Yhdysvaltojenkin toiminta on ainakin tähän asti ollut hyvin maltillista.

Tuomiojan mielestä EU:n sisä- ja oikeusasiayhteistyön tiivistäminen on tärkeintä kansainvälisen terrorismin torjunnassa unionin kannalta.

-Edelleen tätä kauheaa tilannetta pitää voida käyttää siihen, että pystymme vahvistamaan kansainvälistä oikeusjärjestystä ja luomaan sellainen maailma, jossa tällaiset teot ei ole mahdollisia, ja jos niitä tehdään, tekijät joutuvat vastuuseen oikeudellista menettelyä käyttäen Tuomioja painotti.

Tuomiojan mukaan YK:n peruskirja antaa tässä tilanteessa tietenkin mahdollisuuden voimankäyttöönkin. Hän korosti kuitenkin, että nyt on tärkeää, ettei lähdetä mihinkään summittaiseen ammuskeluun ja kostoihin. Suomi ei hänen mukaansa ole missään tapauksessa lähettämässä sotilaita Yhdysvaltain johtamaan terroristijahtiin.

Itsetutkiskelun paikka

Tuomiojan mielestä ei pidä sulkea silmiä siltäkään, että terrorismin taustalta löytyy kylmän sodan aikaista politiikkaa, ja itsetutkiskelun paikka on puolin ja toisin.

-Politiikka, jossa ollaan valmiita tukemaan väkivaltatekoja ikäänkuin oman puolen hyvän asian puolesta on johtanut tällaiseen tilanteeseen, Tuomioja totesi.

Hän muistutti siitä, ketkä nykyisiä Talebaneja ja terroristijärjestöjä ovat aikanaan rahoittaneet ja kouluttaneet.
-Monet näistä talebaneista ja jopa bin Ladenin organisaatiosta ovat saaneet kyllä suoraa tai epäsuoraa tukea Yhdysvalloilta ja sen tiedustelupalvelulta silloisessa kylmän sodan tilanteessa. Toisella puolella myöskin on aikanaan syyllistytty selvästikin terroristijärjestöjen tukemiseen ja kouluttamiseen. Tästä maksetaan nyt tietyllä tavalla laskua, ulkoministeri arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.