Mainos

Tuomioja moittii Häkämiehen aselahjoituksia

Ex-ulkoministeri moittii puolustusministerin toimia Afganistanin rynnäkkökiväärilahjoituksen yhteydessä.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja vastustaa rynnäkkökiväärien lähettämistä Afganistaniin. Hänen mielestään puolustusministeri Jyri Häkämies on osoittanut asiassa pahaa ulkopoliittisen harkintakyvyn puutetta.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai pyysi kivääreitä Häkämieheltä, kun tämä vieraili Kabulissa. Häkämiehen mukaan asiaa voidaan harkita ja selvittää uudelleen. Edellinen hallitus torjui vastaavan pyynnön. Tuomiojan mielestä asiaa ei ole tarpeellista harkita uudelleen. Hänen mielestään Häkämies on lähtenyt sooloilemaan.

-Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka perustuu presidentin ja hallituksen yhdessä tekemiin linjauksiin sekä eduskunnan laajaan tukeen. Meillä ei ole ollut tapana, että yksittäiset ministerit lähtevät tästä sooloilemaan tekemällä ulkomailla uusia aikaisemmista, mutta edelleen voimassaolevasta linjauksista poikkeavia avauksia asioissa, joissa ei ole ilmaantunut mitään uutta aiempien päätösten pohjana olleeseen harkintaan, katsoo Tuomioja.

Ulkopolitiikka ei ole oppositiopolitikoinnin paikka

Tuomiojan mielestä uuden hallituksen ohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset edustavat olennaisilta osiltaan jatkuvuutta, eikä SDP:n tarvitse hänen mielestään lähteä harjoittamaan ulkopoliittista oppositiopolitiikkaa, niin kuin kokoomus teki viime vaalikaudella.

-Toivottavasti Häkämiehen hairahdus ei johda tarpeeseen muuttaa tätä arvioita, Tuomioja kirjoittaa.

Aseiden toimittaminen sotatoimialueelle laitonta

Tuomiojan mielestä Suomi voi tukea Afganistania monilla muilla tavoin. Suomi voi osallistua jatkossakin rauhanturvaoperaatioon, vaikka siinäkin on riskinsä. Lisäksi maan armeijalle ja turvallisuusviranomaisille voidaan toimittaa aineistoa ja tukea.

-Rynnäkkökiväärit eivät kuitenkaan ole niitä tavaroita joista maassa olisi suurin puute ja joita Suomen tulisi sirotella sotatoimialueille, Tuomioja opastaa. Edellinen hallitus epäsi pyynnön aseidenviennistä, koska se katsoi aseiden toimittamisen sotatoimialueille olevan laitonta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.