Mainos

Tuomioja: Kapinalliset käyttäytyvät kuin rikollisjoukko

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Ukrainan lentotragedian ruumiiden kohtelua epäkunnioittavana.

Silminnäkijöiden mukaan ruumiit olivat ehtineet osaksi mädäntyä ulkoilmassa ennen kuin ne nostettiin jäähdytettyihin junavaunuihin. Osa ruumiista oli vielä iltapäivällä putoamispaikalla.

- Separatistit eivät käytä järjestäytynyttä valtaa vaan käyttäytyvät kuin rikollisjoukko. Onnettomuuspaikalla kaikki ei selvästikään toimi niin kuin pitäisi, Tuomioja sanoo.

- Tämä johtuu varmasti siitä, ettei heillä ole pätevyyttä tai osaamista tilanteen hoitamiseksi.

Lisäksi Venäjä-mieliset kapinalliset ovat hidastaneet putoamispaikan tutkintaa vaikeuttamalla kansainvälisten tarkkailijoiden työtä. 

Britannia vaatii tiukempia pakotteita 

Tuomiojan mukaan kansainvälisen yhteisön reaktio riippuu siitä, millaisen roolin Venäjä ottaa.

- Vaikka Venäjä on ilmoittanut tukevansa kansainvälistä tutkimusta, on monia kysymyksiä, joissa heidän osallisuutensa tutkimuksen asianmukaiseen hoitamiseen tulee olemaan ratkaiseva, sanoo Tuomioja.

Tuomiojan mukaan sekä Ukrainan että Gazan tilanteet tulevat olemaan tärkeimmät aiheet, kun Euroopan maiden ulkoministerit tapaavat Brysselissä tiistaina.

Britannia on sanonut aikovansa vaatia tiistain kokouksessa tiukempia talouspakotteita Venäjälle, jonka uskotaan tukeneen Itä-Ukrainan kapinallisia.

Britannian pääministeri David Cameron osoitti syyttävällä sormella Venäjän kanssa kauppaa käyviä EU-maita, jotka eivät ole hänen mukaansa ajaneet tarpeeksi innokkaasti pakotteita.

Tuomiojan mukaan pakotteet ovat Suomelle poliittinen kysymys, ei taloudellinen asia.

- Olemme Saksan, Ranskan ja muiden enemmistömaiden kanssa samassa rintamassa. Britannia on ollut hieman omilla linjoillaan, mikä johtunee heidän omista sisäisistä paineistaan, Tuomioja sanoo.

  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.