Mainos

Tuoksu palauttaa ihmisen juurilleen

Ihmisen aisteista hajuaisti kehittyy ensimmäisenä. Kysyttäessä moni ihminen luopuisi aisteistaan ensimmäisenä hajuastista. Se on huomaamaton, mutta tärkeämpi kuin ajatellaan. Tuoksusta äiti tunnistaa lapsensa ja lapsi imettäjänsä, mistä syystä naisen hajuaisti on kehittynyt miestä herkemmäksi. Hajuaistin avulla on ennen erotettu syötäväksi kelpaamaton ruoka myrkyllisestä ja sen turvin lääkekasvit on kerätty luonnosta. Nykyäänkin pilaantunut ruoka huomataan haistamalla.

Naiset ovat aina käyttäneet tuoksuja lisäämään omaa seksuaalisuuttaan. Hajuveden tarkoitus on ollut herättää miehen halu. Tosin moni mies kiihottuu hajuvettä enemmän naisen ihon omasta tuoksusta, joka on jokaisella aivan omansa. Vauvahan tunnistaa äitinsä tuoksusta - ja sama hajuvesi tuoksuu eri iholla aivan erilaiselta. Kannattaa siis olla tarkkana tuoksujaan valitessaan.

Nainen on kukasta, mies puusta

Saimi Kiiskinen, aromaterapeutti, on tuoksujen ammattilainen. "Sekä naisilla että miehillä on omat eroottisesti vetoavat tuoksunsa. Nainen on kukasta, mies puusta. Nainen siis valitsee yleensä automaattiseti kukkatuoksun ja mies puolestaan tuntee vetoa tähän tuoksuun. Miesten partavedet ovat puupohjaisia, joihin nainen tuntee vetoa."

Parinvalinnassa tuoksulla on suuri vaikutus. "Naiset eivät pidä miesten makeista partavesistä, eikä mies pidä naisen yllä esim Santelipuusta tai Tea-treestä. Paitsi erityistapauksessa, jolloin miehellä on puute omasta puusta ja hakee siihen vahvistusta. Nykyään naiset ovat vallanneet niin paljon alaa mieheltä, että tuoksumaailmakin on sekoittunut, naiset käyttävät miehisiä tuoksuja. Mutta homomaailmassa perinteinen jako tuoksuihin on erittäin selvä", on Saimin kokemus asiasta.

Tuoksu palauttaa sukupuolisuuden

"Vaikka miehen ja naisen roolit ovat ulkoisesti sekoittuneet, edelleen kovakin bisnesnainen menee aivan sekaisin, kun haistaa esimerkiksi aidon jasmiinin. Tuoksu asuu ihmisessä niin perimmäisenä, se on järjellä hallitsemattomissa oleva alue. Naisten vastustamattomat tuoksut ovat jasmiini, ruusu ja appelsiininkukka nerone, jotka usein ovat hajuvesien pohjia. Näiden puhtaasta kukasta, terälehdistä, tehtyjä eteerisiä öljyjä kutsutaan naisen makuuhuoneöljyiksi. Ne nostavat naiskuntoa kuten vastaavasti puuöljyt mieskuntoa."

"Yleisesti ihminen ei osaa enää kuunnella itseään, omaa kehoaan, elää, syödä ja toimia niin, miten tarvitsee. Trendit määräävät kaiken. Tuoksun kautta vielä löydetään kadonnut oma itse. Tuoksu palauttaa vahvimmin sukupuolisuuden ja herättää tunteet omaa itseä ja kehoa kohtaan.

Muistot ja tuoksut kuuluvat yhteen

Tuoksut saavat esiin muistiefektejä. Kaikille on tuttuja tilanteet, joissa ohimennen nenään osuva tuttu tuoksu palauttaa mieleen elävästi tapahtuman lapsuudesta, tuo mieleen entisen rakastetun tai saa aikaan puistatuksen tunteen

Ruuth, 31, ei eläessään unohda Kouroksen tuoksua. "Kouroksesta minulle tulee mieleen vuosi -87. Silloin sitä tuoksua oli kaikilla. Ja minä seurustelin elämäni miehen, ensirakkauteni, kanssa, joka käytti Kourosta aina. Minulla on jopa vuoden -87 päiväkirjan välissä pala Kourokselta tuoksuvaa kangasta, niin merkittävä osuus sillä tuoksulla on elämässäni.

Sanna, 30, muistaa Mustan Fiin ja Anytimen huulipunan. "Mieleeni tulee elävästi vuosi -85, yläaste Jämsänkoskella, kerrostaloasumalähiö, teini-ihastukset, päiväkirjat. Olemme kavereiden kanssa meillä valmistautumassa lähtemään kylälle. Vaaleanpunaisessa mankassa soi Juliet Jonesin Synän, Dingo ja Yö. Muistan jopa, että mankan play-nappula oli vihreä."

Kepa, 31, sai ystävättäreltään suukon poskelle. "Minulle tuli yhtäkkiä ihana, turvallinen hyvän olon tunne, sellainen: nyt on kaikki hyvin, hyvää yötä. Ystävälläni oli saman tuoksuista huulipunaa, jota äitini käytti, ja jonka haistoin lapsena, kun hän tuli antamaan minulle hyvän yön suukkoa.

Teksti: Anne Juntunen

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.