Tunnistatko presidenttiehdokkaat Timo Soinin arvioista? "Kamala arvoliberaali, kestävä ja pestävä, vaarallinen ja ennakkosuosikki" – näin käy Halla-aholle

Pöllöraati: Haavistolle lisää haastajia presidenttikisaan 9:45
Näin presidenttikisan asetelmat keikahtivat tällä viikolla: "Voihan tässä käydä niinkin, että Li Andersson syö ratkaisevat äänet Haavistolta"

Entinen ulkoministeri ja perussuomalaiset vallan kahvaan nostanut Timo Soini on antanut sanaisen arkkunsa laulaa tulevista presidentinvaaleista.

Soini julkaisi perjantaina "plokissaan" kirjoituksen, jossa hän ruotii ytimekkäästi lähes jokaisen presidenttikisaan ilmoittautuneen.

– Olin kaksi kertaa presidenttiehdokkaana ja kerran presidenttiehdokkaan vaalipäällikkönäkin. Tiedän asiasta. Lämmitysöljyt on ajettu. Vaaleista tulee kiivaat, Soini aloittaa.

Lue myös Pöllöraadin arvio presidentinvaalien tilanteesta:

Soini antaa kaikille ehdokkaille yhteisen kiitoksen siitä, että he laittavat itsensä alttiiksi, sillä Soinin mukaan kampanja voi olla epäkiitollinen ja raaka myös läheisille.

Ensimmäisenä Soini arvioi kokoomuksen Alexander Stubbin, joka toimi valtiovarainministerinä ulkoministeri Soinin rinnalla Juha Sipilän (kesk.) johtamassa hallituksessa.

– Kuin luotu herraksi. Mainettaan parempi. Kamala arvoliberaali. Oppinut, kasvanut ja kehittynyt. Hallituksessa näin miehen kaikki puolet, niissä oli enemmän hyvää kuin huonoa. Jopa yllätyin. Kokoomusta mahdollisimman pienellä koolla ja mahdollisuudet voittaa, Soini ruotii.

Keskustan Olli Rehn saattaa silti olla Soinin mukaan porukan paras presidentiksi, vaikka liberaalius häntä ärsyttääkin, mutta "ei tarpeeksi".

– Pisti oman uransa katkolle aikanaan Alpo Rusia auttaessaan. Kertoo hyvää luonteesta. Ei osaa itseään kehua, edes aiheesta.

Soinin mukaan Jutta Urpilainen "uhrautuu, koska rakastaa SDP:tä", mutta presidenttikisassa komissaari ei pärjää. 

– Harmi. Hyvä nainen. Kestävä ja pestävä. Hyvä pää politiikkaan. Inhimillinen.

Vasemmistoliiton Li Anderssonia Soini kehuu aidoksi sekä tarpeelliseksi tässä vaalissa.

– Vaikea olisi äänestää, mutta voisin keskustella ja väitellä läpi yön. En pysty häntä pelastamaan, eikä hän minua.

Soini jätti perussuomalaiset, kun Jussi Halla-aho nousi hänen jälkeensä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Kaksikon välit ovat tunnetun nuivat, niin arviokin.

– Pisteet siitä, että vihdoinkin altistaa itsensä, vaikka tuskin tähänkään projektiin haluaa. Saattaa kokea saman kohtalon kuin minä 2012. Saa puolet puolueen kannatuksesta, Soini kirjoittaa.

Mika Aaltola tekee sitoutumattomana ehdokkaana vaalille Soinin mukaan suuren palveluksen, sillä Ulkopoliittisen instituutin johtajalla on eniten menetettävää ja voitettavaa. Aaltola on muille ehdokkaille vaarallinen vastus, Soini uskoo.

– Saa kaikki kimppuunsa ---  nollaa ei koskaan lyödä, Soini tiivistää.

Jos Aaltola ei voita, hän voisi halutessaan perustaa vaalien jälkeen noin kymmenen prosentin kannatuksen omaavan puolueen.

Kristillisdemokraattien Sari Essayahin on Soinin mukaan "puoliksi pakko olla ehdolla". Harry Harkimo osaa puhutella nuoria,  mutta kanavoituuko se ääniksi, Soini kysyy.

Paavo Väyrysestä Soinilla ei ole pahaa sanaa, mutta hän ei silti usko konkarin keräävän 20 000 kannattajakorttia – kuten ei muidenkaan puolueisiin lukeutumattomien (Aaltolaa lukuunottamatta).

Yksi puuttuu vielä, Pekka Haavisto, ennakkosuosikki.

– Vielä. Paha paikka. Ei kaksi ilman kolmatta. Osaisi homman hoitaa. Leppoisan kuoren alla vaativa ja pikkutarkka persoona. Väsymätön, lujatahtoinen. Kärsimätön pilkunviilaaja. Vihreä liike hupenee, on siitä jo ohi ja yli, Soini näkee.

Soini lupaa äänestää jotakuta yllä mainituista – ainakin ensimmäisellä kierroksella.

Lue myös:

    Uusimmat