Tunnista kotisi energiasyöpöt – näin pidät sähkölaskun kurissa!

Kodin pienet energiasyöpöt muodostavat yhdessä tuhdin sähkölaskun. Muista nämä vinkit ja saat sähkölaskun pienemmäksi!

Energiaa kuluu eri tavoin vuorokauden aikana ja siksi pienillä asioilla voit pienentää sähkölaskuasi.

1. Mittaa sähkönkäyttöäsi

Eri energiayhtiöillä on runsaasti keinoja, joiden avulla voit mitata omaa sähkönkäyttöäsi. Älä jätä mahdollisuutta käyttämättä, sillä voit paljastaa niiden avulla mahdolliset energiasyöpöt ja saada jopa tuntuvaa säästöä sähkölaskuusi.

Erillisten mittauslaitteiden lisäksi tarjolla on muun muassa sähkönkäyttöä seuraavia nettiohjelmia. Esimerkiksi Vattenfallin EnergyWatch-palvelun avulla voit seurata oman kotitaloutesi tilannetta reaaliajassa.

2. Katkaise laitteista virta

Valmistila kuluttaa myös sähköä ja usean laitteen pitäminen jatkuvassa valmiustilassa voi vaikuttaa enemmän kuin arvaatkaan. Kannattaa myös suosia kannettavaa tietokonetta, sillä se kuluttaa kaksi kertaa vähemmän sähköä kuin tavallinen pöytäkone.

3. Pyykinpesu hallintaan

On tärkeää valita kone, joka kuluttaa vähän energiaa, mutta tämän lisäksi on huomioitava järkevä käyttötapa. Pese vain täysiä koneellisia ja valitse pesuohjelma oikein. Älä käytä turhaan esimerkiksi esipesuohjelmaa ja pyri kuivaamaan pyykki telineessä kuivausrummun sijaan.

4. Huolla laitteet säännöllisesti

Likaiset ja huonokuntoiset laitteet vievät enemmän energiaa. Muista myös, että esimerkiksi vanha televisio saattaa kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin uusi, ympäristöystävällisempi vaihtoehto ja maksat eron sähkölaskussasi.

5. Sauno ja suihkuttele edullisemmin

Ota tavaksesi sammuttaa suihku siksi aikaa, kun vaahdotat hiuksesi ja peseydyt muuten. Saunomistakin kannattaa järkevöittää sopimalla esimerkiksi koko perheen kanssa yhteiset saunapäivät, sillä kiukaan kuumentaminen vie enemmän energiaa kuin sen kuumana pitäminen. Myös saunomislämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota – sopiva lämpötila on noin 70–80 astetta.

Lähteet: Vattenfall, Helsingin Energia

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja