Tunnelma kiristyy Venäjän hiihtomaajoukkueessa – syyllisen epäonnistumiseen löytänyt Jelena Välbe jyrähti

7:24
Suomella on Venäjän tavoin kaksi mitalia näistä kisoista. Niistä jälkimmäisen toivat Ristomatti Hakola ja Joni Mäki.

Oberstdorfin MM-hiihdot ovat maastohiihdon osalta puolivälissä. Kaikkiaan 36 mitalista on jaettu 18, eikä Venäjän hiihtopomo Jelena Välbe ole tyytyväinen oman joukkueensa suoritukseen.

Venäjä on toistaiseksi onnistunut kahmimaan vain kaksi hiihtomitalia, kuten Suomikin. Aleksandr Bolshunovin kullan yhdistelmäkilpailussa ja Bolshunovin ja Gleb Retivyhin pronssin parisprintissä. 

Yksi epäonnistujista on ollut maailmancupissa säännöllisesti palkintokorokkeelle noussut Julia Stupak. Parisprintistä tuomisina oli nelossija ja yhdistelmähiihdossa Stupak romahti sijalle 11, mitä voi pitää suurena pettymyksenä.

Venäjän tilannetta ei ainakaan helpota se, että sekä harjoituksissa kaatunut Denis Spitsov ja Sergei Ustjugov matkustava kotiin MM-kilpailuista.

Venäjän hiihtoliiton johtaja Jelena Välbe on huomioinut hiihtäjiensä kehnon vireen. Match TV:n haastattelussa Välbe sivalsi kovaa kritiikkiä Stupakin valmentamisesta vastaavan Markus Cramerin suuntaan.

– Jälleen Cramerin ryhmä epäonnistuu. Voimme vain toivoa, että he ovat parempia jatkossa, Välbe sanoi Aftonbladetin mukaan.

Venäjän hiihtomaajoukkue on jaettu eri harjoitusryhmiin ja Stupak harjoittelee juuri Cramerin ryhmässä. Esimerkiksi kaksi mitalia saalistanut Bolshunov harjoittelee toisessa ryhmässä.

Aftonbladetin haastattelema Cramer ei kuitenkaan ollut millänsäkään Välben kritiikistä. Cramer paljastaa Välben kyselleen häneltä, mitä Stupakille tapahtui yhdistelmäkilpailussa. 

– Tämä ei ole helppoa. Meidän ryhmässämme on ollut loukkaantumishuolia, joten MM-kisoihin valmistautuminen ei sujunut optimaalisesti, Cramer selitti.

– Julia sijoittui toiseksi Tour de Skillä, ja sen jälkeen kaikki odottavat hänen voittavan helposti MM-mitaleja. Se ei kuitenkaan mene niin.

Cramer muistuttaa, että Norjan poissaollessa Tour de Skillä kilpailu ei ollut yhtä kovaa kuin nyt MM-kisoissa. Pettymyksensä MM-tuloksiin hän kuitenkin myöntää. Erityisesti naishiihtäjien suoritukset ovat menneet alakanttiin.

Stupakin lisäksi kärkihiihtäjistä Natalia Neprjajeva ei ole ollut entisaikojen vireessä. Neprjajeva tosin kärsi käsivamman kaaduttuaan Falunin maailmancupissa, mikä on vaikeuttanut MM-valmistautumista.

– Meillä on ollut suuria ongelmia. Olen iloinen, että loukkaantuneet ovat päässeet mukaan kisohiin, mutta jos ei ole sataprosenttisessa kunnossa, on vaikea nousta mitaleille. Tietysti olisimme toivoneet parempia tuloksia.

Senkin Cramer myöntää, että Välbe on vaativa johtaja. Oman työpaikkansa puolesta mies ei varsinaisesti jännitä. Pelin henki on selvä.

– Tiedän, miten tämä toimii. On ylämäkiä ja alamäkiä, koskaan ei voi olla varma mistään. Meillä on Jelenan kanssa hyvä keskusteluyhteys. Haluamme samaa asiaa, haluamme tuloksia.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja