Tumma suklaa voi olla terveydelle hyväksi

Yhdysvaltalaiset tutkijat uskovat, että runsaasti tummaa suklaata ja kaakaojauhetta sisältävällä ruokavaliolla voi olla terveydelle edullisia vaikutuksia. Myönteinen vaikutus perustuu tumman suklaan ja kaakaon sisältämiin flavonoideihin, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina eli haitallisia hapettumisreaktioita ehkäisevinä aineina.

Tumman suklaan ja kaakaojauheen tehoa tutkittiin Yhdysvalloissa Penn Staten yliopistossa tutkimuksessa, johon osallistui kymmenen 21 - 62-vuotiasta miestä ja 13 vastaavanikäistä naista. Puolet koehenkilöistä noudatti neljän viikon ajan keskimääräistä amerikkalaista ruokavaliota, joka sisältää vain vähän flavonoideja. Loput koehenkilöt nauttivat neljä viikkoa ruokavaliota, johon kuului päivittäin 22 grammaa kaakaojauhetta ja 16 grammaa tummaa suklaata. Neljän viikon koejakson jälkeen koehenkilöt noudattivat kaksi viikkoa normaalia ruokavaliota, jonka jälkeen palattiin takaisin koeruokavalioihin siten, että aikaisemmin amerikkalaista ruokavaliota noudattaneet vaihtoivat "suklaadieettiin" ja päinvastoin.

Tutkimuksen mukaan elimistön haitallisia hapettumisreaktioita tapahtui kahdeksan prosenttia hitaammin, kun koehenkilöt nauttivat tummaa suklaata ja kaakaojauhetta sisältävää ruokavaliota verrattuna keskimääräiseen amerikkalaiseen ruokavalioon. Suklaa- ja kaakaodieetti nosti lisäksi neljällä prosentilla "hyvän" HDL-kolesterolin määrää koehenkilöiden veressä.

Tutkijat uskovat, että tummalla suklaalla ja kaakaojauheella voi olla myönteisiä terveysvaikutuksia siinäkin tapauksessa, että ruokavalio sisältää muitakin hyviä flavonoidien lähteitä kuten kasviksia, hedelmiä, teetä ja viiniä. (Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat