Tuliko venäläinen huippuhiihtäjä vahingossa lipsauttaneeksi dopingista? – "Istumme ruutitynnyrin päällä"

Suurin osa Suomen olympiaurheilijoista suuntaa Pekingiin ensi viikolla – mitä tapahtuu, jos urheilijan koronatesti näyttää positiivista? 3:57
Pekingin olympialaiset ja koronatestaus: mitä tapahtuu, jos urheilijan koronatesti näyttää positiivista?

Venäläinen huippuhiihtäjä Aleksandr Bessmertnyh sivusi myös dopingtestausta kommentoidessaan koronapandemian olympiamatkalle aiheuttamaa uhkaa.

Aihe on noussut viime päivinä kuumaksi maastohiihtäjien keskuudessa, kun Norjan maajoukkueessa paljastui ensin valmentaja Arild Monsen koronatartunta, minkä jälkeen myös huippuhiihtäjät Heidi Weng ja Anna Kjersti Kalvå ovat antaneet positiivisen koronatestin

Wengin ja Kalvån matkat Pekingin olympialaisiin ovat nyt uhattuina. 

Bessmertnyhin mielestä viikot olympialaisten alla ovat kuin lottoa. 

– Istumme ruutitynnyrin päällä. Valmistaudumme kisoihin, mutta huomenna itsellä tai joukkuekaverilla voi tulla positiivinen PCR-koronatesti, ja se tarkoittaisi hyvästejä olympialaisille. Ja samaan aikaan vointi voi olla hyvä, eikä voi olla varma, että onko saanut tartunnan vai ei, Bessmertnyh kommentoi venäläiselle RT:lle

Venäläistähti antoi myös hieman erikoisen kommentin dopingtesteistä, joiden kohdalla vastaavaa lottoamisen tunnetta ei puhtailla urheilijoilla pitäisi olla. 

– Aiemmin kaikki pelkäsivät dopingtestiä, nyt pelkoa herättää PCR-testi. 

Bessmertnyh, 35, on ollut urallaan dopingepäilysten kohteena. Kansainvälinen olympiakomitea KOK asetti hänet monen muun venäläisurheilijan tavoin kilpailukieltoon laajamittaisten dopingtutkimusten seurauksena joulukuussa 2017. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Urheilun kansainvälinen tuomioistuin CAS kuitenkin hyväksyi Bessmertnyhin ja 27 muun venäläisurheilijan valituksen helmikuussa 2018. Kilpailukielto kaatui ja Sotshin 2014 olympialaisten saavutukset palautettiin, mutta Bessmertnyh ei saanut enää lupaa kilpailla Pyeongchangin olympialaisissa. 

Bessmertnyh on saavuttanut urallaan viestin olympiahopeaa Sotshissa, kaksi viestin MM-hopeaa (2017 ja 2019) sekä henkilökohtaisen MM-hopean perinteisen hiihtotavan 15 kilometriltä (2019). 

Grigori Rodtshenkovilta paljastuskirja Venäjän dopingkulttuurista 9:02
Uutisaamussa keskusteltiin Venäjän dopingkulttuurista paljastuksia tehneen Grigori Rodtshenkovin kirjasta elokuussa 2020. 

Lue myös:

    Uusimmat