Tulevaisuudessa sähkölasku perustuu kulutukseen, ei arvioon

Sähkön tasauslaskut jäävät muutamassa vuodessa historiaan, kun suomalaiskotien sähkömittarit vaihdetaan etäluettaviksi älymittareiksi. Kuluttajalle mittarin vaihto on ilmaista, ja lisäksi uusi etäluettava mittari tuo monia hyötyjä. Jatkossa kulutustaan voi seurata reaaliaikaisesti.

Vuosittain monessa kodissa yritetään arvailla tulevan sähkön tasauslaskun suuruutta ja moni onkin huomannut, että arvuuttelu voi olla yllättävänkin hankalaa. Tulevaisuudessa tätä ongelmaa ei ole, sillä uusien etäluettavien mittareiden ansiosta sähköstä maksetaan ajantasaisesti mitatun kulutuksen mukaan.

– Sähköyhtiöt vaihtavat parhaillaan sähkömittareita etäluettaviin, ja tällä hetkellä kolmasosa talouksista on jo saanut uuden mittarin, Fortumin projektipäällikkö Heikki Linnanen kertoo.

Laki velvoittaa sähköyhtiöitä pitämään kiirettä, sillä vuoden 2013 loppuun mennessä suomalaisista kodeista on löydyttävä etäluettava sähkömittari.

Miten sähkölasku muuttuu?

Uusi mittari tuo kuluttajalle monia hyötyjä. Yksi merkittävimmistä on se, että tulevaisuudessa omasta sähkönkulutuksestaan saa tietoa reaaliaikaisesti. Enää sähköyhtiön ei tarvitse käydä lukemassa mittaria, sillä uudet mittarit lähettävät sähkön kulutustiedot suoraan yhtiön järjestelmään.

– Sähkölaskut perustuvat siis jatkossa sähkönkäyttöön eivätkä arvioon, ja näin ollen sähköyhtiöt eivät enää lähetä arvio- ja tasauslaskuja. Sähkölämmittäjille tämä tarkoittaa sitä, että kylmänä talvena sähkölasku voi olla suurempi kuin kesällä, Linnanen kertoo.

Kun omaa sähkönkäyttöään voi tarkkailla sähköyhtiön verkkopalvelusta, voi sähkönkulutukseen tehdä helpommin muutoksia, mikäli sähkönkäyttö näyttää liian suurelta.

– Älymittarihan ei itsessään säästä sähköä vaan kuluttajan oma toiminta. Yksinkertaisilla valinnoilla ja muutoksilla sähkölasku voi pienentyä jopa 5-10 prosenttia.

Miten saan kotiini älymittarin?

 • Kaikkiin suomalaisiin koteihin vaihdetaan etäluettavat sähkömittarit vuoden 2013 loppuun mennessä.
 • Mittareiden vaihto perustuu uuteen mittausasetukseen, joka astui voimaan maaliskuussa 2009.
 • Fortum asentaa oman mittarinsa, Fortum Älyboksin, kaikille sähkönsiirron asiakkailleen.
 • Uuden mittarin avulla voidaan asiakkaille tuoda uusia palveluita, auttaa energian säästämisessä sekä parantaa asiakaspalvelua.
 • Mittarin vaihto ei vaadi asiakkaalta mitään toimenpiteitä. Ainoastaan on huolehdittava siitä, että sähkömittarin luokse pääsee esteettömästi.
 • Asiakasta informoidaan hyvissä ajoin ennen asennuksia.
 • Asennuksen hoitavat asiantuntevat kumppanit, kaikki asentajat on koulutettu tehtävään.
 • Mittari on toiminnassa heti asennuksen jälkeen, vaihdon aikana on lyhyt sähkökatko.

Kuvat: Petteri Paalasmaa

(MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja