Tukiuudistus järkytti järjestön: Mistä eläkeläiset saavat jatkossa apua?

Tänä vuonna voimaan tullut palkkatukiuudistus ja työllistämismäärärahojen leikkaus ovat ajaneet kolmannen sektorin eli voittoa tavoittelemattomien järjestöjen työllistämisen ahdinkoon.

Suomussalmella toimiva Suomut ry on yksi alan toimijoista, joihin uudistus iskee. Kainuun TE-toimisto on käyttänyt tämän vuoden palkkatukirahansa, ja uusia työsopimuksia ei solmita. Tilanne on sama käytännössä koko maassa.

– Vuositasolla meillä on yleensä töissä 220-250 ihmistä, nyt heitä on enää 68. Uusi linjaus tuli meille aivan puskista, harmittelee taloudenhoitaja Anneli Kemppainen.

Työministeriö haluaa uudistuksesta apua pitkäaikaistyöttömyyden torjuntaan, mutta viestit kentältä puhuvat toista. Tukitasot ovat laskeneet ja myöntämisehdot tiukentuneet.

– Nyt ihmisillä ei ole tiedossa enää sitä pikku pätkää töitä tiedossa. Täällä syrjässä ei yksinkertaisesti ole näille ihmisille töitä tarjolla, Kemppainen huokaa. 

"Työttömät häviävät" 

Yhdistyksen palkkaamien työntekijöiden avulla on tarjottu eläkeläisille palveluita, jotka ovat helpottaneet itsenäistä elämistä. Vuosittain asiakkaina on Suomussalmella 350-400 taloutta.

– Esimerkiksi siivousrinkien asiakkaina meillä on paljon pelkällä kansaneläkkeellä eläviä ihmisiä. Ei heillä ole varaa hankkia palveluita markkinahintaan. He eivät voi hyödyntää kotitalousvähennystäkään, kun pienistä eläkkeistä ei veroja makseta, Kemppainen sanoo.

– Sote-puolelta siivousapua annetaan vain kaikkein huonokuntoisimmille, joten tilanne on todella vaikea. Mistä nämä ihmiset saavat jatkossa apua?

Tyypillinen työllistetty Suomussalmella on ollut 40-55-vuotias. Työkokemusta löytyy, mutta ammattitutkintoja ei. Kasvava osa joukosta on ollut viime vuosina maahanmuuttajia.

– Tämä on ollut edullinen tapa työllistää, mutta nyt se joudutaan ajamaan alas. Työttömät häviävät, apua saaneet eläkeläiset häviävät ja kunta häviää, kun Kela-sakkojen määrä kasvaa, Kemppainen sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat