Mainos

Tukholman terrori-iskussa kuolleen 11-vuotiaan Ebban isän suru ei hellitä: "Makaan edelleen sängyssä 16-17 tuntia vuorokaudessa"

Perjantaina 7.huhtikuuta 2017 kuorma-auto ajoi väkijoukkoon aivan Tukholman keskustassa, Åhlens-tavaratalon edessä. Viisi henkilöä sai iskussa surmansa. Yksi heistä oli 11-vuotias Ebba Åkerlund.

Kuorma-auton väkijoukkoon ajaneen Rakhmat Akilovin oikeudenkäynti on alkanut, mutta uhrien omaisia menetys painaa edelleen.

Ebban isä kertoo Aftonbladetissa surusta, joka ei hellitä. Äiti on puolestaan kertonut poliisikuulusteluissa jo aiemmin, että Ebban ei pitänyt olla Åhlensin tavaratalolla lainkaan perjantai-iltapäivällä. Hän on myös kiittänyt ihmisten osoittamasta myötätunnosta ja tuesta.

Muuttunut aikataulu

Ebba Åkerlund oli koulukaveriensa kanssa linja-autossa matkalla kaupunkiin. Bussimatkalta soitettu puhelu äidille jäi Ebban viimeiseksi.

Perjantai oli poikkeuksellinen päivä, sillä yleensä Ebba ei jäänyt pois tavaratalon edessä olevalla bussipysäkillä. Ebban äiti ei myöskään yleensä työskennellyt perjantaisin.

Nyt äidin yritys oli kuitenkin muuttamassa ja se muutti myös suunnitelmat. Lisäksi Ebban perjantainen pianotunti oli peruttu, koska hän osallistui hyväntekeväisyyttä varten järjestettyyn juoksuun.

1:29

Äiti ja tytär sopivat, että Ebba jää pois lähellä Åhlensin tavarataloa olevalla bussipysäkillä. Kun Ebban äiti lähti toimistolta, ulkona oli kaaos. Ihmiset juoksivat henkensä edestä.

Ohikulkijoiden mukaan ”Joku hullu oli ajanut väkijoukkoon”.

Ebban äiti on kertonut, että ei vielä lainkaan ymmärtänyt, että hänen tyttärensä on mahdollisesti samassa väkijoukossa.

Äiti yritti soittaa tyttärelle, mutta puhelin oli ensin varattu ja sitten siihen ei enää saanut yhteyttä. Hän lähetti Ebballe tekstiviestin, että tämä lopetteisi puhelunsa. Mitään vastauksia ei tullut. Ebba oli kadonnut.

Poliisi tuli repun kanssa ovelle

Äiti lähetteli viestejä Ebban ystäville ja yksi heistä kertoi Ebban nousseen pois bussista hieman ennen kuorma-auton syöksymistä väkijoukkoon.

Ystävä ei kuitenkaan ollut nähnyt, miten Ebballe kävi.

Huolestunut äiti yritti ensin soittaa sairaalaan, mutta linjat olivat niin kuormittuneet, että hän ei onnistunut saamaan puhelua läpi. Niinpä hän lähti paikan päälle.

– Siellä ei ollut ketään Ebban ikäistä ja helpotuin kun kuulin sen, äiti kertoo.

– Ajattelin, että Ebba on joillakin niistä kokoontumispisteistä, joihin viranomaiset ohjasivat ihmisiä.

Yöllä kello 2 oveen koputettiin ja sen takana oli kaksi poliisia, joilla oli mukanaan Ebban koulureppu. Äiti oli antanut repun tuntomerkit poliisille jo aiemmin.

Toivo hiipui hiljalleen, mutta vasta lauantai-iltana Ebban äiti sai vahvistuksen: Ebba oli kuollut terrori-iskussa hieman ennen klo 15. Äidin kertoo lamaantuneensa surusta ja shokista.

Isän tuska ei hellitä

Ebban vanhemmat olivat eronneet ja Ebba vietti puolet ajastaan isänsä luona. Isä on kertonut järkytyksestä, mutta myös siitä, kuinka totaalisen muutoksen elämään Ebban kuolema sai aikaan.

Hiljattain Aftonbladetille lähettämässää sähköpostissa isä kertoo elämän muuttuneen eloonjäämiskamppailuksi.

– Makaan edelleen sängyssä 16-17 tuntia vuorokaudessa. En tiedä vieläkään, selviänkö tästä, kertoo isä.

Ebban isä on perustanut tyttärelleen ”Ruotsalainen sydän” -nimisen säätiön, joka julkistettiin samaan aikaan kun Akilovin oikeudenkäynti alkoi.

– 7. huhtikuuta muutti minun ja monen muun ihmisen elämän. Mutta haluan kiinnittää huomiota siihen voimaan, jota niin monet osoittivat; että pimeys ei voita elämää, rakkautta ja valoa, isä sanoo.

8:18

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.