Tukes: Lasten piha-allas voi olla vaarallinen – huomioi nämä!

Hellepäivän pelastaa viilentävä pulahdus kotipihalla nököttävään uima-altaaseen. Omiin uimaloihin liittyy kuitenkin vaaratekijöitä, jotka on hyvä tunnistaa.

Vaaratilanteita kotiuima-altaalla syntyy esimerkiksi silloin, kun altaan käyttäjiä, etenkään lapsia, ei valvota asianmukaisesti tai kun allasta käytetään luvattomasti. Allas saattaa luhistua, mikäli se asennetaan asennusohjeiden vastaisesti tai loivalle alustalle.Huonosti hoidettu vesi tai väärin annostellut kemikaalit voivat aiheuttaa vaaraa käyttäjien terveydelle.

Kun olet ostamassa uima-allasta

Valitse käyttötarkoitusta vastaava allas. Pienille lapsille sopiva allassyvyys on alle 0,3 metriä. Varttuneemmille lapsille sopiva syvyys on alle 0,8 metriä. Syvemmissä altaissa lasten tulisi olla uimataitoisia.

Tarkista, että uima-altaan mukana on tuoteturvallisuuslainsäädännön edellyttämät suomen- ja ruotsinkieliset kokoamis- ja käyttöohjeet.

Osta samalla uima-altaaseen sopiva suojapeite ja hanki vedenlaadun ylläpitämiseen tarvittavat kemikaalit ja suodattimet.

Asennettaessa otettava huomioon

Sijoita uima-allas paikkaan, jossa altaalle on hyvä näkyvyys. Altaan paikka tulisi valita ennen altaan kokoamista ja täyttämistä, jotta voidaan välttää altaan mahdollinen vaurioituminen sitä siirrettäessä.

Asenna uima-allas kivistä ja roskista puhdistetulle, vakaalle ja tasaiselle alustalle. Asentaminen kaltevalle tasolle saattaa luhistaa altaan.

Kokoa ja täytä uima-allas huolellisesti mukana olevien ohjeiden mukaisesti.

Uima-altaan käyttö

Noudata käyttöohjeita. Vanhempien tulee valvoa lasten uimista uima-altaassa.

Altaan lähellä ei tulisi olla puutarhakalusteita tai muita tavaroita, joita pitkin pieni lapsi voi kiivetä altaaseen.

Mikäli allasta varten hankitaan tikkaat, tulisi varmistaa, että ne ovat tukevat ja vastaavat altaan kokoa.

Älä mene altaaseen alkoholin vaikutuksen alaisena.

Käytä suojapeitettä, kun allas ei ole käytössä, jotta vesi pysyy puhtaana. Suojapeitteen päälle ei saa kiivetä, sillä se ei välttämättä kestä ihmisen painoa.

Altaan vedenhuolto

Tarkkaile veden puhtautta, sillä puhdas vesi on osa altaan turvallista käyttöä ja käyttöviihtyvyyttä.

Vaihda vesi säännöllisesti. Veden vaihdon yhteydessä olisi hyvä tarkistaa altaan sisäpinnan puhtaus.

Altaiden jokapäiväinen vedenpuhdistus tapahtuu yleensä suodattimen sekä kemikaalien, kuten kloorin, avulla. Suodattimen ja kemikaalien käytössä tulee olla huolellinen sekä noudattaa annettuja ohjeita. Säilytä kemikaalit lasten ulottumattomissa.

Lähde: Tukes.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja