Tuhannet vallankaappauksen kannattajat kokoontuivat Ranskan tukikohdan lähelle Nigerissä

Nigerin pääkaupungin Niameyn laitamilla tuhannet vallankaappausjohtajien kannattajat kokoontuivat tänään lähelle ranskalaista sotilastukikohtaa, uutistoimisto AFP:n toimittajat kertovat paikan päältä.

Toimittajien mukaan mielenosoittajat huusivat Ranskaa ja Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowasia vastustavia iskulauseita. Monet heiluttelivat Venäjän ja Nigerin lippuja ja huusivat tukensa vallankaappaajien nimittämälle maan uudelle johtajalle kenraali Abdourahamane Tianille.

– Aiomme saada ranskalaiset lähtemään! Ecowas ei ole itsenäinen, se on Ranskan manipuloima, mielenosoittaja ja opiskelijoiden liiton jäsen Aziz Rabeh Ali sanoi.

Ecowas teki eilen päätöksen valmiusjoukkojen lähettämisestä Nigeriin sotilasjuntan syrjäyttämän presidentin palauttamiseksi valtaan.

Sotilasjuntta kaappasi vallan maan länsimieliseltä presidentiltä Mohamed Bazoumilta kaksi viikkoa sitten, kun tämän omat vartijansa telkesivät hänet palatsiinsa. Vallankaappauksen jälkeen useat maat ja kansainväliset järjestöt ovat vaatineet vaaleilla valitun presidentin palauttamista valtaan. Myös Nigerin entinen siirtomaaisäntä Ranska on tuominnut vallankaappauksen painokkaasti.

Aiempi mielenosoitus johti evakuointitoimiin

Nigerissä on osoitettu mieltä sotilasjuntan puolesta useita kertoja vallankaappauksen jälkeen. Ranskan Nigerin-suurlähetystön ulkopuolella 30. heinäkuuta pidetty vihamielinen mielenosoitus sai maan järjestämään kansalaistensa vapaaehtoisen evakuoinnin maasta.

Nigerissä on 1 500 ranskalaissotilasta, jotka on lähetetty maahan avuksi sen kahdeksan vuotta kestäneessä taistelussa jihadisteja vastaan. Monet heistä on sijoitettu lentotukikohtaan lähellä Niameytä.

Viime viikolla Nigerin uudet johtajat purkivat puolustussopimukset Ranskan kanssa.

Ranska veti viime vuonna joukkonsa pois Nigerin naapurimaista Malista ja Burkina Fasosta, kun molemmissa maissa tehtiin vallankaappaukset.

Lue myös:

    Uusimmat