Mainos

Tuberkuloosi – ei mikään perusflunssa vaan elämää muuttava tauti

Tuberkuloosi vaivasi 1970-luvulla vielä 5 000 suomalaista vuosittain. Tautitapaukset on kitketty 300:aan vuodessa, mutta taudille altistuneiden osuus on kasvanut rajusti.

– 2000-luvulla sairastuneissa nouseva osuus on nuoria, matkustelevia 20-40-vuotiaita, jotka ovat aktiivisia työelämässä ja harrastuksissa, kertoo infektiolääkäri, Helsingin kaupunginepidemiologi Hannele Kotilainen.

Kotilaisen mukaan yksi tuberkuloosille sairastunut voi altistuttaa taudille jopa 60–100 ihmistä. Näin kävi viime maaliskuussa Helsingin Eiran aikuislukiossa ja viime kuussa Helsingin Diakonia-ammattikorkeakoulussa.

Tuberkuloosin oireet

– epätavallisen pitkittynyt yskä, yli 3-4 viikkoa

– ei taltu yskänlääkkeellä

– eroaa muista yskätyypeistä, sillä pysyy jatkuvana vuorokauden ajasta riippumatta

– lima-, jopa veriysköksiä

– väsymys, ruokahaluttomuus, laihtuminen ja lämpöily, jota välttämättä ei huomaa, mutta jos mittaa, voi olla kuumetta jopa 38 astetta

Tuberkuloosia sairastava voi pysyä hyväkuntoisena pitkään. Kun tauti etenee, kunto heikkenee nopeasti.

Lähde: Helsingin kaupunginepidemiologi Hannele Kotilainen

Taudille altistuneiden terveyttä tarkkaillaan vuoden ajan. Diakonia-ammattikorkeakoulussa altistuneet menevät ensi viikolla lääkärintarkastukseen, jossa tehdään oirekysely ja otetaan keuhkokuva. Ellei oireita vuoden aikana ilmene, palaavat he vastaavaan jälkitarkastukseen vuoden kuluttua.

– Altistuneet eivät ole millään lailla tartuttavia, he ovat vain olleet samassa tilassa sairastuneen henkilön kanssa, Kotilainen korostaa.

Hän muistuttaa myös, että pelkkään altistumiseenkin vaaditaan, että on viettänyt pitkiä aikoja sisätiloissa tuberkuloosipotilaan kanssa.

Seuranta kestää vuoden, sillä tuberkuloosi on bakteeritautina hidastempoinen.

– Oletus on, että varsinainen sairastuminen tapahtuu aikaisintaan vuoden kuluessa.

Tuberkuloosin sairastavalle kyse on Kotilaisen mukaan elämän muuttavasta kokemuksesta.

– Sairaalahoidossa ollaan keskimäärin 2–4 viikkoa, tuberkuloosilääkkeitä on syötävä sairaalasta pääsyn jälkeenkin vähintään puoli vuotta, useimmiten 9–12 kuukautta. Päivittäin, Kotilainen muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.