Mainos

Tsunamivaroitusjärjestelmää tehostetaan

Maailman ilmastoasiantuntijat ovat sopineet kehittävänsä tsunameista varoittavaa verkostoa.

Ensi vaiheessa yli 60 maata ja 40 kansainvälistä järjestöä pyrkii vaihtamaan nopeasti tsunameista varoittavia tietoja. Tietojen vaihtoon käytetään jo olemassa olevia ilmaston seurantaan tarkoitettuja laitteistoja, Yhdysvaltain luonnonilmiöitä seuraavan viraston NOAA:n johtaja Conrad Lautenbacher kertoi Brysselissä eilen päättyneen ilmastoasiantuntijoiden kokouksen päätteeksi.

- Seurantalaitteet havaitsivat kyllä tapaninpäivän tuhoisan tsunamin jo aikaisessa vaiheessa, mutta tietoa ei saatu vaarassa olleille alueille. Näin kävi, koska ei ollut olemassa valmista verkostoa, jonka kautta varoitus tsunamista olisi voitu välittää, Lautenbacher sanoi.

EU:n isännöimässä kokouksessa sovittiin myös kymmenen vuoden ohjelmasta, jonka tavoitteena on koordinoida maapallon ilmiöitä tarkkailevia järjestelmiä. Tavoitteena on ennustaa paremmin ilmastonmuutoksia ja muita ilmiöitä. Suunnitelmasta alettiin keskustella jo puolisentoista vuotta sitten.

Tällä hetkellä maailmassa on noin 50 ympäristösatelliitin lisäksi 100 000 erilaista luonnonilmiöiden tarkkailupistettä maalla, poijuissa, laivoilla, syvällä merissä, lentokoneissa tai sääpalloissa. Brysselin ilmastoasiantuntijoiden huippukokous oli kolmas tapaamisten sarjassa, joka alkoi Washingtonissa 2003 ja jatkui Tokiossa viime vuonna.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.