Mainos

Tshekin hallitusneuvottelut alkoivat

Tshekin presidentti Vaclav Havel ja keskustaoikeistolaisten hallituspuolueiden johtajat aloittivat tänään neuvottelut uuden hallituksen muodostamisesta. Ennen neuvottelujen alkua pääministeri Vaclav Klaus jätti presidentille hallituksensa virallisen eronpyynnön.

Havel kertoi Tshekin radiossa toivovansa, että uusi hallitus saadaan muodostettua nopeasti eikä maa joudu ennenaikaisiin vaaleihin. Klaus ilmoitti erostaan viime yönä keskusteltuaan sitä ennen 11 tuntia johtamansa Demokraattisen kansalaispuolueen (ODS) johdon kanssa. Hän ilmoitti myös, ettei aio pyrkiä seuraavan hallituksen jäseneksi.

Pääministeri päätti asiasta sen jälkeen, kun valtiovarainministeri Ivan Pilip sekä muutamat muut puolueen jäsenet vaativat häntä eroamaan ODS-puoluetta koskevien rahoitusskandaalien vuoksi. Myös Havel ehätti vaatia hallituksen eroa eilen sen jälkeen kun kahdeksan hallituksen 16 ministeristä oli jättänyt paikkansa. Havelin mukaan kolmen hallituspuolueen tulisi pyrkiä muodostamaan myös uusi hallitus.

Valtiovarainministeri Pilip sanoi tänään, että vanhan hallituksen tekemät suuret päätökset tulisi toteuttaa hallituskriisistä huolimatta. Pilip viittasi ensi vuoden budjettiin ja kolmen suuren pankin yksityistämissuunnitelmiin, jotka hallitus hyväksyi pari viikkoa sitten. Hallitus on moneen otteeseen puhunut valtiollisten pankkien yksityistämisestä, mutta tehnyt vain vähän asian eteen. Yksityistäminen on poliittisesti arka aihe, ja oppositio on arvostellut kovin sanoin hallituksen suunnitelmia.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.